Univerzita Palackého v Olomouci slaví 450 let. Připomínáme výročí druhé nejstarší univerzity u nás

Vltava se připojuje k oslavám několika pořady. Jsou mezi nimi rozhlasové memoáry, hudební publicistika, dokument nebo přímý přenos koncertu se suitou Templum Honoris, která zazní ve světové premiéře.

PROGRAM

  • od 13. listopadu
    Osudy Ingeborg Fialové-Fürst

  • 14. listopadu / Akademie  
    Pavel Josef Vejvanovský po 330 letech

  • 16. listopadu / Radiodokument
    Universitas Olomucensis

  • 17. listopadu 
    Přímý přenos koncertu ze sálu Reduta
    Účinkuje Moravská filharmonie Olomouc, řídí Tomáš Brauner

Od pondělí 13. listopadu bude vždy v 11:30 hodin o svém rozmanitém životě v Osudech vyprávět profesorka Univerzity Palackého Ingeborg Fialová-Fürst. „Prožila jsem báječné dětství,“ začíná své vzpomínání tato germanistka, spoluzakladatelka Centra pro výzkum moravské německé literatury a Centra judaistických studií. S neúprosnou nadsázkou povídá o pionýrských létech, o svém prozření, o období emigrace i o době polistopadové.

Prof. Ingeborg Fialová-Fürst

V úterní večerní Akademii se společně s hudebním skladatelem, popularizátorem a pedagogem Univerzity Palackého Tomášem Hanzlíkem zamyslíme nad osobností Pavla Josefa Vejvanovského. Díky Hanzlíkovu úsilí se duchovní tvorba tohoto barokního skladatele z Kroměříže dostává mezi posluchače i po 330 letech. Je „polní trubač Vejvanovský“ (jak své skladby podepisoval) utajeným a utahovaným géniem, nebo pouhým sluhou olomouckého biskupa Karla II.? Jak se prováděly a provádějí jeho skladby? Čím nás oslovují dnes?

Čtvrteční večer 16. listopadu bude Radiodokument od 20:00 hodin patřit premiéře dokumentárního pásma Universitas Olomucensis, ve kterém přiblížíme jak hvězdné momenty tohoto vysokého učení, tak období úpadku a útlumu. Rozhlasový archiv je plný unikátních zvukových záběrů, jež to dokládají. Necháme je v obnovené premiéře zaznít. Dnes je Universitas Palackiana Olomucensis v mezinárodním žebříčku společnosti Thompson Reuters zařazena mezi top 500 univerzit světa. Čím si toto renomé vydobila? Proč na ní lidé z celého světa studují a vyučují? Jakou roli sehrávají vzdělání a vzdělanost v procesu vytváření a rozvoje sebevědomé, populismu nepodléhající občanské společnosti? Odpovíme ve čtvrtek večer.

Tomáš Brauner, dirigent

Den státního svátku boje za svobodu a demokracii 17. listopadu od 19:00 hodin oslavíme přímým přenosem Slavnostního večera ke 450. výročí Univerzity Palackého z olomouckého sálu Reduta. Za účasti významných hostů od nás i ze zahraničí budeme svědky provedení světové premiéry suity Templum Honoris od čtveřice pedagogů spjatých s UP Tomáše Hanzlíka, Marta Keprta, Jana Vičara a Víta Zouhara. Moravskou filharmonii Olomouc bude řídit Tomáš Brauner. Houslový koncert Antonína Vranického přednese olomoucká rodačka Hana Kotková. V přestávce večera krom anket a rozhovorů odvysíláme dárek Českého rozhlasu Vltava Univerzitě Palackého, poetické pásmo básníka a kunsthistorika Davida Vody nazvané „Jaké bel? Dobré bel!“. Na závěr slavnostního večera symbolicky zazní Šostakovičova 1. symfonie.

Michal Bureš

Nejnovější články