Univerzitní, arcibiskupské a v budoucnu možná znovu i armádní město by mohla být Olomouc

22. červenec 2019

Na podzim 2013 v Olomouci oficiálně zaniklo velitelství pozemních sil. Po šesti letech se rýsuje šance, že se z města znovu stane prestižní vojenské sídlo. Jak zjistil Český rozhlas, generální štáb zvažuje v souvislosti se současnými organizačními změnami a navyšováním počtu profesionálních vojáků, že velitelství na Hanou vrátí. Vedení radnice by určitě nebylo proti.

Hanácká kasárna v centru Olomouce. Jedna z možností, kde by velitelství mohlo znovu sídlit. Rozlehlý areál je po odchodu vojáků prázdný a chátrá. Stát v něm plánoval zřídit tzv. superúřad. Objekt je ale kulturní památkou a leží v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Primátor Olomouce Miroslav Žbánek z hnutí ANO by raději než úředníky tady znovu viděl vojáky.

„Investice do něj tak, aby z něj byly funkční kancelářské prostory, by byla odhadem v řádech stovek milionů korun. Kdyby se vrátil zpátky armádě, která si dům v minulosti upravila pro své potřeby, byla by to pro nás nejlepší zpráva,“ popisuje primátor.

Armáda teď zavádí tzv. třístupňový systém velení a řízení. Zřizuje proto další útvary. Třeba v Rakovníku logistický prapor. Od letošního července pak kybercentrum v Brně nebo výsadkový pluk v Chrudimi. Ve hře je ale i návrat pozemních sil do Olomouce. „Olomouc je tradiční posádkové město. Je tu vybudovaná infrastruktura a logistické zázemí,“ říká mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

My jsme dlouhodobě usilovali o to, abych nebyli pouze univerzitním nebo arcibiskupským městem, ale aby u nás sídlila i velitelství některých z vojenských sil,“ reaguje primátor Žbánek. Generální štáb právě teď zpracovává analýzu, která má definitivně vyhodnotit variantu návratu vojáků do Olomouce. Termín jejího dokončení není podle Magdaleny Dvořákové stanoven.

autor: kra
Spustit audio