Uprchlíkům pomáhají i studenti šternberského gymnázia. Ukrajinské děti i jejich matky doučují český jazyk

Na faře v Újezdu u Uničova našla azyl zhruba třicítka uprchlíků z Ukrajiny. Pravidelně za nimi dojíždí gymnazisté ze Šternberku. Při hraní nejen stolních her se běžence snaží učit češtinu.

Studenti šternberského gymnázia David Buxbaum a Hana Tomášková sedí u velkého stolu na faře v Újezdu u Uničova. Naproti nim jsou děti z ukrajinského Záporoží. Společně hrají bingo. 

Gymnazisté Ukrajince pomocí binga, ale také třeba pexesa učí česky. Například Nikita se už naučil číslovky i dny a to včetně vyslovení správného českého ř. „Úterý, středa,“ ukazuje Nikita, co už ovládá.

„V přípravě na hodinu mám i nějaké základní fráze, aby se v české společnosti orientovaly.“
Student šternberského gymnázia David Buxbaum

Nikitu právě zkouší dobrovolník a šternberský student David Buxbaum. Před sebou má sešit s rozepsanými slovíčky v češtině a ukrajinštině. Ukrajinsky neumí, sám se učí za pochodu a vypomáhá si znalostí polštiny.

„Na hodinu se vždycky snažím něco připravit tak, aby to bylo praktické. Mám tam i nějaké základní fráze, aby se v české společnosti orientovaly. Pak jsme na žádost dětí probírali i věci do školy,“ říká Buxbaum.

Studenti učí děti od tří do 17 let 

Nejmladší žáci ve skupince mají tři roky, nejstarší i sedmnáct let. Oba šternberští studenti chtějí být učitelé, tohle je tak podle nich způsob praxe. O možnosti dobrovolničení se dozvěděli od spolužačky.

Čtěte také

„Mám spolužačku, která je věřící a chodí sem na bohoslužby,“ říká Buxbaum. „Jezdíme sem v pondělí a v pátek a většinou, když je hezky, jdou se mnou malé holčičky ven. Pojala jsem to tak, že oni mě učí ukrajinsky a já je česky. To na ně funguje a líbí se jim to,“ doplňuje Hana Tomášková.

Na faru jezdí i další spolužáci obou studentů a někteří učitelé. Doučují nejen děti, ale i jejich maminky.

autor: bas
Spustit audio