Úřad práce ve Vidnavě končí. Klientů je málo a provoz se nevyplatí, argumentuje vedení

20. listopad 2018

Úřad práce zruší své kontaktní pracoviště ve Vidnavě na Jesenicku. Rozhodnutí vysvětluje tím, že jeho provoz je neefektivní. Lidé tak budou muset dojíždět do Jeseníku nebo Javorníku. Vedení města s tím ale nesouhlasí, stejně jako sousední obce. Okolí Vidnavy patří podle jejich zástupců dlouhodobě k oblastem s nejvyšším počtem nezaměstnaných v regionu:

Na chodbě historické radnice ve Vidnavě, kde sídlí i úřad práce, potkávám Radima Janyše, v evidenci je teprve pár týdnů a brzy ji opustí. Od ledna nastupuje do nové práce. Ostatní budou muset na úřad nově dojíždět. „Buď do Javorníku, nebo do Jeseníku. Bude to trošku z ruky. I když Javorník je blíž, 15 kilometrů, Jeseník je odsud 25 kilometrů, autobusové spojení do Javorníku je o dost horší. Určitě to nějaká finanční zátěž bude,“ myslí si Janyš.

Mladíka střídá Jana Latináková. Nedávno odešla ze zaměstnání v Charitě. Protože je ze Žulové, nebude mít problém dojíždět na úřad jinam. I tak se ale diví, že ho právě ve Vidnavě ruší: „Myslím si, že je to hloupost. Tady ve Vidnavě je hodně nezaměstnaných.“

Úřad práce k 30. listopadu 2018 zavírá pracoviště ve Vidnavě

Mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková argumentuje tím, že provoz detašovaného pracoviště ve Vidnavě není s ohledem k pozitivní situaci na trhu práce pro stát efektivní. „Na tomto pracovišti působí dvě zprostředkovatelky a na každou z nich vychází asi 60 klientů, což je i při zachování individuálního přístupu, který úřad práce prohlubuje, velmi málo. Obě tyto zaměstnankyně budou převedeny na jiná pracoviště,“ vysvětluje mluvčí.

Starostové protestují

Zpráva pobouřila vedení města. Nezávislý starosta Rostislav Kačora se společně s další pěticí starostů sousedních vesnic pokusil rozhodnutí zvrátit, ale marně. „Nabídli jsme i bezplatný nájem, ale nikdo nás neposlouchá. Podle mě není důvod, proč by se to tady mělo rušit,“ tvrdí Kačora.

Uzavření úřadu práce bude pro mnoho lidí velká ztráta, podpořila kolegu nezávislá starostka Velké Kraše Vlasta Kočí. „Na jednu stranu se to pro turisty zdá být krásný kraj, ale pro naše občany je tu těžký život, protože nemají pracovní příležitosti. A když už, tak jsou dostupné nad 20 až 30 kilometrů v okolí. V Hukovicích zrušená Gala, ve Fojtově Kraši bývalá šamotárna, ve Vidnavě zrušená polepšovna, vojenská dětská ozdravovna. Úřad práce je další třešnička na dortě,“ dodala starostka.

Úřad práce na svém rozhodnutí trvá. Pracoviště končí k poslednímu listopadu.

autor: aja
Spustit audio