Úřady zveřejní aktuální počty lidí bez práce

8. srpen 2016

Úřad práce dnes zveřejní aktuální čísla nezaměstnanosti. Podle očekávání statistiků by po několika měsících poprvé mohly vzrůst počty lidí bez práce. Může za to mimo jiné i ukončení řady smluv na dobu určitou ke konci června.

„Hledám zkrácený úvazek a práci, kterou bych zvládla. Je jedno, jestli to bude uklízečka nebo pomocná síla v kuchyni. V práci nevydržím ani čtyři hodiny, protože mi zjistili roztroušenou sklerózu. Nejsem ale typ, který by seděl doma a čekal, až mu něco spadne do klína. Pokud to člověk nevydělá rukama, tak z toho nemá radost. Naděje umírá poslední,“ vypráví u tabulí s nabídkami práce před olomouckým úřadem práce Antonia Mlčuchová.

U tabulí stojí i pan Jiří: „Jsem kuchař - číšník. Všude jsem se zaregistroval, dotazník vyplnil, a nakonec jsem práci dostal. V oboru to ale není. Oni po člověku většinou chtějí pět let praxe, a já jsem měl jenom rok.“

Přitom právě číšníky a kuchaře nebo i pomocné síly firmy v minulém měsíci poptávaly. Potvrzuje to analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník: „Velký zájem byl i o zaměstnance z oblasti služeb, to znamená prodavače, kuchaře a číšníky. Pro zájemce se základním vzdělaním, pro pomocné a nekvalifikované profese bylo na konci června k dispozici celkem téměř tisíc tři sta volných míst. To je sedmnáct procent z celkové nabídky.“

Podle prognóz statistiků v červenci může dojít k nárůstu počtu lidí bez práce: „V červenci už očekáváme spíše stagnaci nezaměstnanosti, ale nevylučujeme ani mírný nárůst. Je to dáno tím, že ke konci června byly ukončovány smlouvy na doby určité,“ dodává Mikšaník.

autor: tas
Spustit audio