Úroda chmele na Přerovsku bude letos podprůměrná, odhadují pěstitelé

26. srpen 2020

Na Hané začala sklizeň chmele. Plné ruce práce mají i zemědělci z družstva v Kokorách na Přerovsku, které je s 200 hektary největším pěstitelem této plodiny na Moravě. I když ještě před časem čekali velmi slušnou úrodu, nakonec prý bude spíše podprůměrná. Podrobnosti zjišťovala reportérka Lenka Kratochvílová.

Adéla Starinská vozí chmelové brigádníky

Adéla Starinská je usměvavá studentka střední zemědělské školy z Českého Těšína. Do Kokor přijela na brigádu. Jako jediná žena tady sedí za volantem stařičkého traktoru a vozí brigádníky při sběru chmelových lián. „Dnes jsem zrovna zapadla, je to náročné,“ říká Adéla.

Rostislav Žák urovnává chmelové šišky

Naplno už jedou všechny časačky a sušičky v družstvu.  Brigádníci tu pracují 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. „Je tady horko, jsme na sušárně chmele. Tady se chmel suší na 55 až 57 stupňů,“ říká mi Lenka Jemelková, agronomka družstva a vede mně k Rostislavu Žákovi, který tady stojí u dopravního pásu a hráběmi urovnává chmelové šišky, které do sušičky padají. Jsou podle něj mnohem větší a zelenější než v předcházejících letech. „Loni to byl úplně rybíz, teď už je to větší,“ popisuje Žák.

Sklizeň chmele na Přerovsku

Přesto předseda družstva Vladimír Lichnovský s letošní úrodou spokojený není. Zhruba desetinu úrody jim smetla bouřka před dvěma týdny. Zbytek sklizně prý bude podprůměrný. „Opravdu je to zklamání, protože jak jsme se těšili na úrodu, porosty byly krásně narostlé, bohatě olistěné, tak jsme do porostů najeli a zjistili jsme krutou skutečnost, že jakmile jsou porosty takto narostlé, tak jsou zastíněné a dochází k zakvetení a následně vytvoření chmelových šišek jen v horní třetině rostliny. Nenahradí to úrodu, kterou jsme očekávali,“ uzavírá předseda.

Přitom kvalita révy a obsah lupulinu by přitom utrpět nijak neměli. Sklizeň by tady měli ukončit v polovině září.

autor: kra
Spustit audio