Úroda chmelu na Přerovsku je letos podprůměrná. Chmelnice jsou vysušené

4. srpen 2017

Až na Hostýn je v těchto dnech vidět z chmelnic na Přerovsku. Pěstitelé chmelu ale toto známé poutní místo na Moravě v létě nevidí rádi. Uličky by podle nich měly být zarostlé bující révou. Ta ale kvůli suchu letos nevyrostla do potřebné výšky. Sklizeň chce největší pěstitel chmelu na Moravě ZD Kokory zahájit do tří týdnů. Počítá se značnými ztrátami.

„V průměrném roce se pazochy roztahují do stran a uzavírají uličku. Přes chmelnice pak není vidět. Teď ale přes ně vidíme až na Hostýn,“ ukazuje Vladimír Lichnovský, šéf Zemědělského družstva v Kokorách.

Chmel se v těchto místech pěstuje nepřetržitě už od středověku. Poslední desítky let je to žatecký poloraný červeňák. Letos ho ale sklidí podstatně méně než jindy. „Bohužel vidíte na tom porostu, že většina chmelových rév nevyšplhala po konstrukci až nahoru, chybí jí tak metr, metr padesát. Třetině rostlin navíc nenarostly žádné boční výhony, takzvané pazochy, na kterých by mělo být nejvíc šišek,“ říká Lichnovský.

Příčinu špatné úrody vidí v počasí. Horké a suché léto chmelnice vysušilo. Ztráty tak podle něj půjdou jen na jejich chmelnicích do milionů korun: „Zdaleka nebude ani průměrný výnos. Myslím si, že na této chmelnici bude minimálně o třetinu nižší výnos oproti dlouhodobému průměru.“

Prodejní cenu prý ale letošní neúroda nijak neovlivní. „Dodávky jsou dlouhodobě nasmlouvány. Chmel má trochu jiný vývoj ceny než ostatní komodity. Jeho cena je dána dlouho dopředu,“ vysvětluje Vladimír Lichnovský.

Kokory chmel

První brigádníci by do Kokor na sklizeň měli přijet třetí týden v srpnu. Předseda družstva nepředpokládá, že by chmelové šišky do té doby výrazněji narostly.

autor: kra
Spustit audio