Ústecký kraj je považován jen za díru po těžbě uhlí. Přitom nabízí spoustu památek a krásnou krajinu

2. květen 2024

Každý patriot vám řekne, že Ústecký kraj je krásný. Krásná a unikátní místa jsou ale dost často málo známá a někdy i málo dostupná. Jak krajský úřad usiluje o rozvoj turismu? O tom se bavíme s náměstkem ústeckého hejtmana Jiřím Řehákem ze Spojenců pro kraj.

Jedním z míst, které je známé a nedostatkem turistů netrpí, je České Švýcarsko. To se ale vzpamatovává z následků ničivého požáru. Navíc jsou v něm místa, která jsou návštěvníkům stále uzavřená.

„V tuto chvíli máme v rezervaci zavřeno přes 20 procent cest, a to i s těmi, které jsou nepřístupné po kalamitě kůrovce. Nejvíce narušený cestovní ruch vidíme v oblasti Hřenska a Mezní Louky. Zde jsou uzavřené dva velice atraktivní úseky – Edmundova soutěska a Gabrielina stezka,” připouští Řehák.

Ústecký kraj proto před časem uvolnil pět milionů korun na tzv. vouchery pro ubytování turistů v Českém Švýcarsku mimo sezónu, aby podpořil tamní hoteliéry.

„Dalším takovým krokem bylo 20 milionů korun během posledních dvou let, které jsme dali středním školám Ústeckého kraje, aby tam mohli jet jejich žáci na zájezdy,” dodává Řehák.

Jezero Most

U jezera Most letos vyroste olympijský park. „Obě naše nová jezera, jak Milada, tak Most, leží u největších měst v kraji a mají obrovský potenciál. Město Most plánuje v blízkosti jezera vytvořit již zmíněný park, který by působil souběžně s olympiádou v Paříži. Doufáme, že olympijský festival v Mostě podpoří lokální cestovní ruch, a že lidé navštíví i přilehlé okolí jezera,” láká náměstek hejtmana.

Kozí dráha

„Kraj má celkem 11 železničních linek, jejichž úlohou není primárně přeprava, ale kultivace prostoru Sudet a příhraničí tím tam pomoci cestovnímu ruchu. Jednou z nich je Kozí dráha, která propojuje Podkrušnohorský region, o kterém si myslíme, že právě toto zvelebení zaslouží,” přibližuje Jiří Řehák.

Jak v současné době funguje doprava do Českého Švýcarska? Kde má kraj, co se turistického ruchu týče, největší rezervy? A jaké plány má vedení Ústeckého kraje s Krupkou? To a mnohem více se dozvíte z přiloženého audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio