Úterní Noční Linka: Dobrý pracovní kolektiv je jako výhra v loterii!

30. srpen 2022

Jaký byl pracovní kolektiv, ve kterém jste vy fungovali v průběhu svého života? Nebo možná stále ještě pracujete? Jak na své kolegy v práci vzpomínáte? Byly to vztahy přátelské, plné porozumění a podpory? Nebo jste si šli s kolegy tak říkajíc po krku a konkurenční boj se odvíjel na všech frontách? Těšili jste se po dovolené na své kolegy v práci? A stýkali jste se třeba i mimo pracovní proces? Navázali jste v práci přátelství?

Říká se, a jistě mnozí můžete potvrdit, že velkou životní výhrou je nejen milující partner, na něhož je spolehnutí, nebo dobří sousedé, se kterými vztahy fungují, ale také dobrý pracovní kolektiv, na který se těšíme a po dovolených se do něj rádi vracíme. A to je jistě velká výhra.

Vždyť v práci tráví většina lidí třetinu svého života. Kolektiv a vztahy na pracovišti nás ovlivňují víc, než si často dovedeme připustit. Ruku na srdce – cestou z práce častěji přemýšlíme o tom, co nám kdo řekl či udělal, než o tom, kolik jsme odeslali emailů či vyplnili tabulek.

Dobrý pracovní vztah by měl vycházet z otevřené komunikace, respektu a důvěry. Na „ideálním“ pracovišti mohou členové týmu bez obav vyjádřit vlastní názor a navzájem se respektují. Díky tomu mohou spolu efektivně pracovat a přinášet firmě maximální užitek. Dobré vztahy kdekoliv ale nejsou samozřejmostí a je potřeba je vytvářet a udržovat.

Jaký byl, anebo možná stále je váš pracovní kolektiv? Anebo pracujete natolik samostatně, že se vás vztahy na pracovišti netýkají?

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.