Úterní Noční linka: Jak vzpomínáte na autoškolu?

27. duben 2021

Pamatujete, jak jste si udělali řidičský průkaz? A řídíte rádi automobil? Nebo osobní automobil k životu nepotřebujete?

První autoškola na území Čech a Moravy vznikla v roce 1907 v Mladé Boleslavi. Když se baron Liebieg v roce 1893 začal "prohánět" se svým vozem Benz Victoria po českých cestách, nepotřeboval ještě žádný řidičský průkaz a nemusel se řídit žádnými dopravními značkami. Nebylo to ostatně třeba, v té době době byly totiž v celé rakousko-uherské monarchii jen tři automobily.

Situace se ale záhy začala měnit a automobilisty začaly čím dál více omezovat různé předpisy. Už v roce 1906 musel nový majitel vozu vykonat předepsanou zkoušku před speciální komisí. Ty byly v Praze, Brně, Liberci, Plzni, Pardubicích a Mladé Boleslavi. Tam také složil zkoušku spolumajitel místní továrny Václav Klement a byl uznán způsobilým k řízení automobilních vozů. Tyto komise byly zřejmě reakcí na tehdejší nenávistnou kampaň vůči majitelům automobilů. Dobový tisk například psal: "Obludy tyto lítají po silnicích a ulicích měst jako draci a nahánějí hrůzu lidem i dobytku!"

První autoškola byla otevřena právě v Mladé Boleslavi u továrny Laurin&Klement. Následoval vznik autoškol v Praze, Prostějově a Pardubicích. Například v pardubické škole Vincence Chomráka trval kurz 30 dnů a jeho účastníci museli absolvovat praktickou výuku řízení auta, znalost zákonů a také dopravních předpisů.

A jak jsme na tom s řízením automobilů a se situací na cestách dnes?

Spustit audio