Úterní Noční Linka: Starousedlík nebo náplava? Venkovan nebo měšťák?

14. červenec 2020

V jakém protředí žijete a jak se cítíte vy? Jako městský člověk, nebo venkovan? 

V olomoucké městské části Chomoutov proběhl nedávno sociologický průzkum, který měl zjistit, zda se obyvatelé Chomoutova, který byl do roku 1974 ještě samostatnou obcí, cítí být víc městskými lidmi, nebo venkovany. Sociologové k tomu použili zdánlivě obyčejnou věc. Fotografie. Zdrojem jsou fotky profesionálního fotografa, popřípadě i snímky, které nafotí sami obyvatelé a pak probíhají rozhovory s lidmi nad těmi fotografiemi. Hned z počátku vyplynulo, že lidé v tak zvaných satelitech mají s identitou problém. Že je ovlivňuje dilema mezi vesnicí či městem. Lidé se satelitech chovají jako ve městě, ale žijí ve vesnickém prostředí, ale jen proto, že chtějí bydlet v domě blízko města. Nejdou tam za vesnickým životem, žijí si svůj uzavřený život a starousedlíci jim často říkají naplaveniny. Na druhou stranu přistěhovalí na vesnici často říkají, že mezi starousedlíky nebývá snadné proniknout.
Metoda fotoelicitace není v Česku obvyklá, a tak zhruba po roce, kdy výzkum sociologové vyhodnotí, pošlou putovní výstavu dokumentárních fotografií po celé republice. Vědci tak zpropagují v Česku málo známou metodu a ukážou, jak obecně platné jsou problémy lidí žijících v okrajových venkovských čtvrtích městských aglomerací.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.