Uvádím staré zemědělské stroje znovu do života, říká sběratel a restaurátor Jan Coufal

Naši předci byli neuvěřitelně vynalézaví a pracovití. Je to vidět na každém stroji, který jim usnadnil práci na poli a v hospodářství. Obdivuje je i Jan Coufal.

Od dětství žije v Krčmani na Olomoucku, v rodině, kde se chovala domácí zvířata a dodržovala tradice zabijaček. Jako chlapec musel pomáhat, poklízet. A už tehdy se rozhodl, že zemědělství se bude věnovat i profesně. Celý život pracoval v zemědělském družstvu a dnes si namísto důchodu naplno užívá své záliby – sbírání a renovaci historické zemědělské techniky.

„Ke starým zemědělským strojům mě přivedl vzdálený příbuzný, soukromý zemědělec z Dubčan. Opravil jsem mu pár drobností a nakonec mě to chytlo tak, že jsem je začal sbírat sám,“ popisuje Jan Coufal. S kamarádem později upravili obecní pozemek a stvořili první expozici. S historickými stroji objížděli dožínky a obecní akce v okolí. A sklízeli první úspěchy.

Traktory

Po smrti manželky prožíval těžké období, muzeum šlo stranou. Sbírka nakonec skončila v nevyužitém kravíně spolužáka ve Velkém Újezdě. „Znovu jsem se jí začal věnovat až po odchodu do důchodu. Naplno. Sháním další techniku, opravuji nefunkční a rozbité exponáty, uvádím je znovu do života,“ popisuje sběratel.

Práce v muzeu Jana Coufala zaměstnává po celý rok. V zimě renovuje a doplňuje expozice, během sezony provádí návštěvníky a občas také spustí nějaký ten stroj, aby bylo vidět, jak jej naši předci využívali. A taky střádá další sny.

autor: zem
Spustit audio