Už dva roky!

7. listopad 2007

Dnes jsou to přesně 2 roky ode dne, kdy odstartovala trochu jiná reality show Odhalení. Zpočátku se mělo jednat jenom o internetový projekt, který měl trvat pouhé tři měsíce! Takže je naprosto zřejmé, že se nám to (zásluhou zájmu veřejnosti) trochu "protáhlo" a také nabylo jak po stránce rozsahu, tak hlavně co do významu projektu. Pojďme si tedy připomenout některá fakta, týkající se Odhalení!

Za celou dosavadní dobu působení jsme odvysílali 116 televizních magazínů, na webu nepřetržitě streamujeme už 17 520 hodin video z pavilonu goril pražské zoo a bylo publikováno přes 400 článků. Navíc jsme vydali dvě DVD (z toho jeden dvojdisk) a dvě knihy. Vyrobili jsme spousty dalších předmětů s logem Odhalení (od pohlednic a dětského pexesa až po trika nebo slušivé spodní prádlo) a peníze z jejich prodeje pomáhají chránit gorily ve volné přírodě. Na tento účel bylo zřízeno i sbírkové konto s číslem 555 555 552/0800, na němž je v tuto chvíli 307 476,24 Kč - za další 4000 USD jsme na delší čas zařídili lepší život čtyřem gorilám v záchranné stanici v kamerunském Limbe tím, že jsme je tzv. adoptovali na dálku. Z pražských goril jsou (díky Odhalení) téměř celebrity a výsledkem je nejenom vysoká návštěvnost gorilího pavilonu, ale hlavně jiný vztah, který lidé ke gorilám získávají - nedívají se na ně jako na nemyslící objekty. Rovněž máme v úmyslu vydat knihu pohádek, která bude distribuována do kamerunských škol. Tak se dostane do rukou dětem žijícím v zemi, kde se tento ohrožený druh zvířat vyskytuje. Pokud i kamerunská nastupující generace pochopí, jak jsou si svět lidí a goril blízko, může to velice výrazně přispět k lepšímu postoji člověka ke gorilám. Značka Odhalení se prostě dostala do povědomí normálních lidí, což není v dnešním přemedializovaném světě úplně jednoduché. Neméně důležitý je i fakt, že takzvané "pokusy", které byly v rámci projektu s gorilami prováděny, přinesly mnoho nových poznatků odborné veřejnosti. Odhalení rovněž získalo několik světových ocenění.

Tým ČRo Leonardo, který na projektu pracuje, zprostředkoval návštěvníkům svých webových stránek, ale i televizním divákům mnohdy velice emotivní podívanou, a to často za cenu čtyřiadvacetihodinových služeb u ovládání kamer, rozmístěných v pavilonu. Později nám začali významně pomáhat i lidé z řad veřejnosti. Stačí jenom vzpomenout nekonečné čekání na (bohužel nešťastný) porod Kamby nebo veliké vypětí při Kijivině nemoci, při které se samice přestala starat o své ani ne tříměsíční mládě! A když už jsme u malého Tatu, na začátek jeho porodu upozornila právě členka tzv. Gorilího klanu, která držela "noční hlídku" u naší kamery.

Tatu, když byla Kijivu nemocná

Zájem o gorily a snaha pomoci jim nás nejnověji zavedla i do virtuálního světa Second Life - o naší účasti v něm už jsme vás také informovali. Toto ovšem nejsou zdaleka všechny naše aktivity. Další, nové způsoby, jak pomáhat těmto krásným zvířatům, na sebe nenechají dlouho čekat. Suma sumárum: projekt Odhalení svůj smysl skutečně má, a proto bude i nadále pomáhat gorilám!

Richard se prostě líbí všem!

A jak na ony první okamžiky před dvěma lety vzpomíná jeden z těch, kteří vedle Miroslava Bobka stáli u zrodu reality show Odhalení - dramaturg a scenárista první epizody Radek Šofr?

"Na konci října 2005 jsme za sebou měli perné dva týdny, během kterých jsme instalovali techniku. V krátkých pauzách, kdy byly gorily v ložnicích, jsme do pavionu zavěsili šestnáct kamer. Za pavilonem přibyla sádrokartonová buňka s režií a ovládáním kamer. Vyškolili jsme více než dvě desítky studentů, kteří se stali kameramany, střihači a záznamovými techniky. Prvního listopadu přišlo do rozhlasu první DVD s dvěma hodinami záběrů záznamu života goril. První dojem byl fantastický! Nemohli jsme odtrhnout oči od monitorů a byli jsme překvapeni, jak jsou nám gorily vlastně blízké. Toho jsme si v zoo nikdy nevšimli, to nám prozradily až detailní záběry. Ale v zápětí se dostavily i mučivé pochybnosti. Bude tohle někoho bavit déle než deset minut? Musíte si uvědomit, že v té době vrcholila v hlavních vysílacích časech reality show Vyvolení s tak medializovanými hrdiny jako nevyzpytatelná Regina, fičák Emil, Zvěřina z Václaváku nebo kuchař Vladko, konflikty ve vile byly na denním pořádku, padala ostrá slova, neskrýval se sex. A proti tomu jsme my měli jen čtyři lidoopy a vlekoucí se čas v pavilonu v zoo. Ale do projektu už bylo investováno tolik, že se nedalo couvnout. Museli jsme prostě do toho jít, a to naplno. Pátého listopadu jsme udělali první sestřihy. Večer, když osiřelo studio Českého rozhlasu Leonardo, jsme tam nanosili lampy a kameru. Záběr po záběru začaly vznikat spojovací texty k prvním třem epizodám. Za pochodu jsme hledali vhodnou podobu komunikace mezi moderátory Janou Infeldovou a Petrem Rajchertem, hádali jsme se o to, jak mají být oblečení a jak moc mají parodovat "oficiální" reality show. Noční čas rychle plynul a zpětně mi to celé připadá tak trochu undergroundové. Následující den jsme sestřihali první premiérový díl a kazetu odvezli na Kavčí hory do České televize. V té chvíli už televizní premiéře Odhalení nešlo zabránit. Po několika nocích jsme se konečně vyspali. Následující den po odvysílání úvodní epizody Odhalení přišly první ohlasy. Bylo jich více. než jsme čekali. Drtivě převažovaly ty kladné. Ale nám stačilo, že si toho někdo vůbec všimnul. Naše práce tím dostala smysl. Následovaly krásné tři měsíce velmi krátkých spánků při přípravě prvních padesáti epizod projektu."

Buňka v pavilonu goril
autoři: Petr Rajchert , Radek Šofr
Spustit audio