Už jen pár týdnů zbývá do začátku žní na Hané. Letošní úroda zatím vypadá podle zemědělců velmi dobře

17. červen 2022

Pracovníky zemědělských podniků z Hané zaměstnávají naplno přípravy na žně. Chystají sklady pro obilí a shání brigádníky. První kombajny by do polí mohly vyjet začátkem července.

Příprava na žně teď vrcholí třeba ve skladech zemědělského podniku MJM Agro ve Šternberku. Na úklid silážních věží tu dohlíží hlavní skladník Robert Zajíček. „Teď momentálně stojíme u výdejového potrubí, kde se vyskladňuje loňská sklizeň, aby se uvolnilo místo. A provádí se dezinfekce skladu, deratizace, čistí se zásobníky a dělá se veškerá údržba,“ ří á Zajíček.

Obilí

První obilí z letošní sklizně sem začnou nákladní auta navážet zhruba za tři týdny. „Začneme ozimými ječmeny. Ty jsou vždycky nejdříve. Očekáváme, že to bude někdy kolem začátku července. Pak následuje řepka, rané pšenice a potom už normálně dál pšenice, ječmeny tak, jak jsme zvyklí,“ nastiňuje plán sklizně šéf podniku Radomír Šmoldas.

Úroda by podle jeho odhadů letos mohla být velmi dobrá. Po suchém začátku jara totiž plodinám na Hané výrazně pomohly srážky v posledních týdnech. „Co se týče úrody zejména v regionu kolem nás, tak vypadá velmi nadějně. Řekl bych mírně nadprůměrně,“ zmiňuje Šmoldas.

Nadějné vyhlídky by mohly zhatit vmžiku zhatit přívalové deště

A spokojení jsou taky o pár kilometrů dál, v zemědělském družstvu Hněvotín na Olomoucku. I tady kombajny vjedou jako první do polí s ozimým ječmenem. Úrodu na nich teď pravidelně kontroluje předseda družstva Jakub Dofek. „Promnul jsem si klásek a je nádherně protažený, dlouhý, zrnek je tam dost. Až 26. Takže super. Nejlepší bude, když bude svítit sluníčko, ať to dozrává,“ říká Dofek.

Kromě obilných klasů teď Jakub Dofek stejně jako ostatní zemědělci bedlivě sleduje hlavně předpověď počasí. Nadějné vyhlídky na dobrou sklizeň by totiž mohly ze dne na den zhatit přívalové deště a krupobití. 

Spustit audio