Už jsem Alois Jirásek, říká publicista Jiří Černý

Doyen české hudební kritiky Jiří Černý definitivně vstoupil mezi klasiky. Vychází jeho souhrnné dílo s názvem „Jiří Černý na bílém“, které v maximálně možné míře shrnuje veškeré články, které renomovaný publicista kdy napsal. Nad prvními díly jsme se sešli ve Větrníku Českého rozhlasu Olomouc.

Celý komplet je rozdělen do pěti dílů soustředěných kolem jednotlivých dekád, což se rozhodlo až v průběhu sběru materiálu. „Já jsem se v začátku ptal, jak to uděláme. Naštěstí mi bylo řečeno, že se rozhodneme, až to budeme mít pohromadě,“ přiznal Jiří Černý.

Zatím jsou k mání úvodní dva díly. První mapuje léta 1956 - 1969, druhý 70. léta. „Samozřejmě si uvědomuji, že zvláště ve svých prvních letech psaní jsem měl být vzdělanější, mít větší přehled. Byl jsem poznamenán dobou, ale takový byl a je život,“ říká Jiří Černý.

Z dnešního pohledu internetového věku zní až kuriózně, jak člověk mohl získávat informace. „Třeba u Paula Simona byly dostupné tři roky narození. Ze zkušenosti bych volil ten nejstarší, ale hrátky manažerů mi tehdy ještě nebyly úplně jasné. A dnes? Každou informaci si můžete ověřit ne z jednoho nebo tří zdrojů, ale třiceti,“ vysvětluje publicista.

Každé setkání s Jiřím Černým je událost. Ať už se bavíte o čemkoli. Jsem rád, že jsem měl po čase zase důvod pozvat ho k mikrofonu Českého rozhlasu Olomouc a zprostředkovat tak jeho myšlenky posluchačům. Tradičně nezklamal, byl znovu úžasný. Poslechněte si.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.