Už jste někdy zkusili cestovat autovlakem?

7. duben 2013

Dejte přednost bezpečí a pohodlí. Vyhněte se zácpám, kalamitám a dalším komplikacím na silnicích! Zatímco budete pohodlně odpočívat nebo si dokonce dopřávat spánku v lůžkovém voze, pocestuje auto s vámi na speciálním vagonu takzvaného autovlaku. Autovlaky se provozují noční i denní a jezdí na trasách z Prahy na Slovensko a zpět.

Podrobnosti nám řekl vedoucí tiskového oddělení Českých drah Radek Joklík: „Ty noční provozujeme v relaci Praha Hlavní nádraží - Poprad Tatry a zpět a Praha Hlavní nádraží - Košice. A ty denní jezdí samozřejmě zase tam a zpět, a to mezi Prahou Hlavním nádražím a Košicemi."

A právě například do Košic si můžete nechat odvést vaše osobní auto. Takový autovlak jich pojme deset až třicet. Nebo byste si rádi projeli Slovensko na motorce? Ani to není problém.

„Autovlakem se dají přepravovat automobily do výšky až 2 metry, motocykly a motocykly s postranním vozíkem. Nepřepravujeme čtyřkolky."

Nástupní stanice v České republice je v Praze v železniční stanici Praha hlavní nádraží. Vjezd je z Italské ulice a to je asi 300 metrů od podjezdu u Bulhara.

„Na nakládce musí řidič předložit platné jízdní doklady pro přepravu automobilu. Také samozřejmě je potřeba osvědčení o registraci motorového vozidla a osobní doklad řidiče, takže klasické doklady."

Naložení auta si každý zajišťuje sám. Ale nebojte se, vše probíhá za pomoci zaměstnanců železnice. Ti upevňují auta na voze, takže vás v tom nikdo nenechá. Pokud ovšem budete chtít převést motorku, nezapomeňte si s sebou vzít své vlastní popruhy na přivázání.

„Vzhledem k tomu, že ta nakládka přeci jenom chvíli trvá, tak by se řidič měl dostavit k tomu auto terminálu včas. To znamená asi 90 minut před pravidelným odjezdem vlaku."

Z nakupování jízdenek nemusíte mít strach. Koupit si je můžete v předprodeji na kterékoliv pokladní přepážce s výdejem mezinárodních jízdenek v České republice i na Slovensku.

„Ceny jsou poměrně zajímavé. Uvedu příklad. Kdybyste jeli noční spojem z Prahy do Košic, tak řidič a auto do výšky 1,6 metru zaplatí 60 euro a 40 centů. Plus samozřejmě lůžkový příplatek 12 euro."

A kdybyste si ještě s něčím nevěděli rady, stačí, když si na svém počítači nebo mobilním telefonu zadáte adresu www.cd.cz/autovlak a tam najdete vše potřebné.

0:00
/
0:00
Spustit audio