Už před revolucí byl rockovou hvězdou Československa. Teď podporuje začínající muzikanty

17. červenec 2016

Pyšnit se může slavíky, zlatými i platinovými deskami za miliony prodaných desek. A hudbě se věnuje stále. Podporuje především mladé začínající muzikanty. Jen kožené oblečení vyměnil za volné tepláky a slamáček.

Ačkoliv byl komunisty pronásledovaný, podařilo se mu s rockovou legendou Citron koncertovat po celé Evropě. S basovou kytarou se ale nerozloučil a koncertuje ještě dodnes.

V Hranicích na Přerovsku si pak Václav Vlasák splnil svůj celoživotní sen. Vybudoval tam divadlo a hudební klub, které jsou tamním centrem veškerého kulturního dění. A to všechno jen s podporou svých kamarádů.

Je přátelský a vždy usměvavý. Václav Vlasák si svoje charakteristické dlouhé vlasy z čela odhrnuje pod slamáček. Teď tady na nádvoří areálu Staré střelnice řídí úklid po hudebním festivalu. Na hranické pódium se mu před několika tisícovkami lidí podařilo zahrát si spolu s legendární skupinou Nazareth.

„Je to to, co jsme slibovali léta, tak je to i dobrá čest pro ty Hranice, že tady měly takovou světovou kapelu. Dostat ji do našeho malého střediskového městečka nebylo nic jednoduchého.“

Koncertů ale i divadelních představení se tu ale už konaly stovky. Právě vcházíme do velkého sálu. Židle jsou složené u krajů. Dělníci tu brousí parkety.

Václav kontroluje, jestli je dobře přikrytá jeho chlouba. Speciální opona. Šít si ji nechal v Paříži a druhá taková je prý jen ve vídeňské opeře.

„Unikátní je v tom, že je vytahovací a jezdící jak vertikálně, tak horizontálně. Je to 15 metrů do hloubky a 8 metrů dolů. Takže už máme přední oponu. Stejná je pouze ve Vídni.“

Už za pár týdnů ale Hudební klub i divadlo obsadí mladí muzikanti z celého regionu. Václav tady pro ně pořádá speciální workshop. Učit je tu budou nejlepší světoví muzikanti.

„Hlavním přínosem je to, že se podívají, jak se to dělá, jak se hraje. My jsme tu možnost neměli. My jsme to kopírovali z těch magneťáků a naučili jsme se to špatně. Oni přijdou a přesně se podívají, v jaké poloze to hraje, jaký úder má bubeník. Je tady spousta začínajících kapel,“ plánuje s úsměvem Václav Vlasák.

autor: kra
Spustit audio