Už roky váží jen třicet kilo. Čtrnáctiletého Martina trápí neznámá nemoc, rodiče prosí o pomoc dárce

26. červen 2023 07:49

Martin Klimeš z Klášterce na Šumpersku vypadal do osmnácti měsíců jako obyčejný kluk. Pak ale začal zakopávat a dnes je odkázaný na invalidní vozík. Důvod lékaři neznají, diagnózu Martinova rodina dodnes neví. Aby synovi ulehčila život, shání mu zdravotní pomůcky. Závislá je přitom z části na pomoci dárců, protože všechny pomůcky zdravotní pojišťovny neproplácí.

„Martin nemá diagnózu ani pojmenování jeho stavu na základě něčeho známého,“ říká o svém čtrnáctiletém synovi Martinovi jeho otec Eduard Klimeš. Neznámé onemocnění se u něj začalo projevovat už v osmnácti měsících, tehdy zakopáváním. Potíže s chůzí a motorikou se postupně zhoršovaly.

„Nyní v období dospívání se to velmi projevuje na jeho těle. Velmi rychle vyrostl, dnes má nějakých 167 centimetrů, ale už několik let váží pouze 30 kilogramů. Má poměrně velkou skoliózu, má luxaci kyčle,“ dodává Eduard Klimeš.

Martin miluje šachy

Martin se teď pohybuje pomocí invalidního vozíku, na posteli potřebuje oporu speciálního zařízení, aby se mu leželo dobře. Přes všechny zdravotní problémy ale dál chodí do školy a miluje šachy a vyráží za pomocí rodiny na šachové turnaje. „On to po svém zvládá a nepoznáte na něm, že by byl jakkoliv v depresích. Dokáže si vytáhnout něco, co miluje, co ho baví, a to jsou opravdu ty šachy,“ říká Martinův otec.

Náročný zdravotní stav Martina vyžaduje různé rehabilitace, cvičení a kompenzační pomůcky, které mu ulehčí život. Ty jsou často velmi finančně nákladné. Některé z nich hradí pojišťovna, na některé pouze přispívá. Jsou však i takové, které nehradí vůbec.

Na popud učitelky vznikla sbírka 

„Vzhledem k tomu jeho zdravotnímu stavu v některých případech nestačí základní příspěvky pojišťovny, jako je třeba invalidní elektrický vozík. Pojišťovna přispívá určitou částku, ale když potřebujete mít vozík, aby si z toho sedu odpočinul, že ho třeba naklopíte jako na kolébce, tak to už je o příplatcích,“ objasňuje Eduard Klimeš.

Na podporu Martina proto vznikla na popud jedné z jeho učitelek sbírka na portálu Donio. Finance rodině pomůžou uhradit specifické pomůcky, které zlepší kvalitu Martinova života. Třeba koupací lůžko nebo speciální sedák.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio