Už zhruba dva roky nefunguje ve Velké Bystřici lékárna. Stejný problém řeší i jiná města v regionu

22. srpen 2023 16:16

Obyvatelé Velké Bystřice na Olomoucku se musí už zhruba dva roky obejít bez lékárny. Pro léky si většinou jezdí do sousedních Hluboček nebo do Olomouce. Novou lékárnu se vedení města zajistit nedaří. V regionu ale zdaleka nejde o ojedinělý případ. Lékárna chybí třeba i ve Starém Městě nebo ve Městě Libavá.

„Hledáme magistru do této lékárny“. Takový nápis visí na dveřích apotéky ve Velké Bystřici. Zhruba dva roky už je zavřená.

„Máme tu lékaře jak dětského, tak i praktického pro dospělé. Z ambulance jsme mohli jít rovnou do lékárny, bylo to rychlejší. Teď nakupujeme léky v Olomouci,“ popisuje Markéta Paluchová z Velké Bystřice.

Snažili jsme se domluvit nějakého poskytovatele, ale když zjistili, jaký má lékárna obrat, řekli, že to pro ně není zajímavé.
Marek Pazdera, starosta Velké Bystřice

Léky shání v Olomouci většina místních, jezdit můžou i do sousedních Hluboček. Vedení města by ale znovuotevření lékárny uvítalo, zájemce se ale sehnat nedaří. „Byli jsme v intenzivním kontaktu s majitelkou, které lékárna patří. Ona má představu, že by to prodala, my jako město ale bohužel nejsme schopni tyto finanční prostředky poskytnout. Snažili jsme se domluvit nějakého poskytovatele, ale když zjistili, jaký má lékárna obrat, řekli, že to pro ně není zajímavé,“ popisuje nezávislý starosta Marek Pazdera

Zavede vedení města Seniortaxi?

Vedení města proto zvažuje zavedení služby seniortaxi. „Někteří důchodci jsou na tom zdravotně špatně a je pro ně komplikované dojít na vlak nebo autobus. Tímto bychom jim chtěli za rozumné peníze poskytnout službu v podobě dojížďky třeba právě do lékárny nebo k lékaři,“ dodává Pazdera.

Velká Bystřice není jediným městem v kraji, kde chybí lékárna. Už několik let se ji snaží zajistit také třeba ve Starém Městě na Šumpersku. Podle starosty Lukáše Koreše proto lidé nakupují některé druhy léků bez předpisu v místní trafice. Vedení města pak aktuálně s místním praktikem řeší možnost výdeje některých léčiv přímo v ordinaci.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio