Uzavírky v centru Jablonce nad Nisou zatím nekončí, opravy se komplikují. Na co se připravit?

7. červenec 2021 09:27

Dopravu v centru Jablonce komplikuje hned několik dopravních uzavírek. Řidiči neprojedou například frekventovanou ulicí 5. května, křižovatka ulic Poštovní a Liberecká se ještě otevírat nebude a na dokončení čeká i spodní část ulice v Aleji. Kdy se řidiči v Jablonci přestanou potýkat s objížďkami a co práce zdržuje, zjišťovala Jana Švecová.

Čtěte také

O půlnoci na 7. července měla skončit uzavírka frekventovaného úseku kolem obchodního centra, hlavní pošty a městského divadla; tedy Poštovní ulice v Jablonci nad Nisou. Práce ale zatím pokračují dál. Podle krajského dopravního serveru měl být první úsek, v Poštovní ulici směrem k ulici Opletalova, od 8. července průjezdný, práce ale ještě neskončily, a tak komunikace zůstanou kvůli bezpečnosti dopravy i dělníků na stavbě zatím neprůjezdné. Postupně se ale mají zpřístupnit alespoň chodníky v okolí divadla a pošty.

„Práce zpomalují většinou nálezy většího množství obtížně těžitelných hornin v podloží, a také množství starých sítí, které nejsou zanesené v plánech a neodhalila je ani digitální diagnostika. Nikdo se k nim nehlásí, nikdo neví, zda jsou živé a kam vedou, stavbaři proto musí postupovat s co největší opatrností,“ popsala důvody zdržení oprav mluvčí jabloneckého magistrátu, Jana Fričová:

Čtěte také

V další fázi mají dělníci dokončit opravu Komenského ulice a pokračovat vzhůru ulicí Generála Mrázka směrem k centru. Celá stavba, do které se magistrát pustil, je poměrně náročná, protože se tam buduje nová kanalizace. Na splaškovou kanalizaci se napojuje i část starých domů, kde se dosud používaly jen klasické septiky, a zároveň se opravuje plynovod, vodovod a sítě pro veřejné osvětlení. Takže se na souběhu prací musí domlouvat plynaři, vodohospodáři a energetici.

Opravy spojnice mezi tahem na Železný Brod a Turnov s centrem

Oprava jablonecké ulice V Aleji je zatím otevřená jen ze tří čtvrtin. Poslední úsek v dolní části, směrem k zimnímu stadionu, zatím zůstává zavřený. Ještě tam nejsou hotové dokončovací práce. Dělníci nemohou kvůli dešti namalovat plošné značení a čeká se také na lampy veřejného osvětlení. Jejich výrobu měla přibrzdit epidemie.

Havárie plynu v ulici 5. května

Právě havárie plynu podle mluvčí radnice nejlépe ilustruje stav městských sítí. Práce na hlavním tahu Jabloncem nad Nisou na Tanvald už pomalu končí. Plynaři provedli tlakové zkoušky a opravy v ulici 5. května by měli silničáři dokončit během července.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související