Uzavřená silnice do Kytlic komplikuje život lidem. Navíc není jasné, kdo zaplatí sanaci nestabilního svahu

14. listopad 2022 09:45

Hlavní příjezdová silnice z České Kamenice do Kytlic na Děčínsku je už několik týdnů uzavřená. Kytličtí teď jezdí po objízdné trase, která nebude v zimě sjízdná. Zdlouhavé cestování do práce nebo do školy je tak čeká několik měsíců. Spor České Kamenice, která vlastní les nad silnicí, a Správy a údržby silnic o to, kdo sanaci za desítky milionů zaplatí, skončí zřejmě u soudu.

„No, jsme zvědaví, jak to po té úzké silnici přes Křížový Buk budeme zvládat v zimě,“ krčí rameny nezávislý místostarosta Kytlic Jan Havránek.

„No, je to hrozný – musím vozit každé ráno kluka na půl šestou. Jsme tady všichni naštvaný, celá vesnice. Jsme tu teď dost odříznutí, navíc to v zimě přes Křížový Buk nepůjde – i v létě tam máte dost co dělat, a navíc tam jezdí i se dřevem,“ zlobí se paní Veronika.

Tahle silnice se navíc v zimě neudržuje, a tak budou muset lidé z Kytlic jezdit přes Polevsko, což je dvakrát delší trasa než obvykle. Navíc se není jasné, kdo vlastně sanaci nestabilního svahu bude platit.

Česká Kamenice už zdala zpracování projektové dokumentace na sanaci nebezpečného svahu

„Město Česká Kamenice je sice vlastníkem svahu, ze kterého ty skály na silnici padají, máme ale k dispozici právní posudek, který říká, že zabezpečení silnice by měl zaplatit vlastník komunikace,“ shrnuje nezávislý starosta České Kamenice Jan Papajanovský.

Tomu se ale Správa a údržba silnic brání. „Nemyslím si, že je to náš problém. O tom, kdo bude provádět tu samotnou realizaci, se musí rozhodnout. Jestli soud, kraj, obec nebo se domluvíme nějak jinak, to se uvidí,“ konstatuje Libor Tačner, ředitel Správy a údržby silnic, která je příspěvkovou organizací kraje.

Aby spor neoddaloval otevření silnice, zadala už Česká Kamenice zpracování projektové dokumentace, která navrhne způsob sanace nestabilního svahu.

„Jen zpracování takové projektové dokumentace a vyřízení stavebního povolení bude podle smlouvy trvat sedm měsíců,“ přibližuje českokamenický starosta Papajanovský.

Celou věc chce uspíšit i obec Kytlice. „Obec teď bude dávat předžalobní výzvu na to, aby se, zjednodušeně řečeno, začalo něco řešit – aby nebyla ta komunikace rok uzavřená, a až pak se nezačalo vymýšlet, co s tím vlastně uděláme,“ vysvětluje místostarosta Havránek.

S prodlouženým dojezdem do obce musí počítat hasiči, policisté i záchranáři.

Spustit audio

Související