Úzkostné stavy a další psychické problémy dál trápí některé ukrajinské uprchlíky. V Olomouci jim pomáhá tým krizových interventů

7. červen 2022

I několik týdnů po útěku ze své vlasti se část ukrajinských běženců potýká s úzkostnými stavy. Například v Olomouci už vyhledala pomoc krizových interventů více než sedmdesátka uprchlíků.

Svitlana Choma-Prokopenková přišla s desetiletou dcerou do Olomouce z Kyjeva. V Česku se rozhodla vyhledat odbornou pomoc kvůli potížím s adaptací a strachu, který u ní po útěku ze země přetrvával.

Svitlana Choma-Prokopenková se svou dcerou

„Ten strach zůstal i tady. Když přijeli, tak první týden byly v euforii, že jsou v bezpečí. Pak se to ale začalo vracet a vracelo se to s tím, když třeba jela sanitka, nebo policejní auto a houkaly sirény. Zase měly vnitřní pud někam utéct a schovat se,“ překládá Oksana Sovinská.

Světlaně i její dceři s úzkostmi pomohla krizová intervence, kterou podstupují v Olomouci. Dochází k expertům, kteří si prošli výcvikem techniky Assist. „Assit je z mého pohledu zaměřený hlavně na deaktivaci nervové soustavy, která je velmi podrážděná. Člověk zůstává velmi ve střehu, nebo bývá zamrznutý. Assist pomůže s dechem nebo prací přes tělo člověka uvolnit a znovu mu umožní fungovat v běžných životních situacích,“ přibližuje psycholog a koordinátor této pomoci v Olomouckém kraji David Dohnal.

Čtěte také

Informace o možnosti pomoci Ukrajinci získávají hned při registraci v krajském asistenčním centru. Interventi, ale také tlumočníci jim pomáhají ve svém volném čase. Intervencí už prošlo v Olomouci více než sedm desítek ukrajinských uprchlíků a další jsou ještě v pořadníku. „Další lidé ještě čekají na pomoc. Máme trochu problém zorganizovat pomoc lidem z odlehlejších částí Olomouckého kraje. Je to spíše kapacit týmu, protože lidé Assist chtějí,“ dodává Dohnal.

Další týmy interventů podle Dohnala ale brzy začnou pomáhat v Přerově a na Šumpersku.

autor: bas
Spustit audio