Uznávaný prvorepublikový architekt a urbanista Bohuslav Fuchs má v rodných Všechovicích výstavní síň

28. březen 2019
Česko – země neznámá

V centru Všechovic stojí historický objekt bývalé školy z roku 1888. Dnes byste v něm kromě malých obchůdků našli i expozici slavného místního rodáka Bohuslava Fuchse. Uznávaného prvorepublikového architekta a urbanisty, kterého proslavila celá řada staveb. Zejména v Brně, kde působil a podílel se na rozvoji města. Ale také v lázeňských či horských městech.

 

 

 

Jde o funkcionalisticky pojaté banky, hotely, restaurace, obřadní síně, navrhoval ale také vily či obytné domy, včetně interiérů. Ty nejslavnější mají návštěvníci možnost vidět právě ve všechovické výstavní síni. Fotografie na panelech jsou z doby po dokončení staveb a pak ze současnosti, aby bylo možné srovnání. Jejich součástí jsou textové popisy a samotné návrhy.

Ve středu výstavní síně stojí pět vysokých podstavců, na kterých jsou umístěny šedé modely Fuchsových staveb. Popisy jsou zde vyvedeny i v breillově písmu, protože výstava je určena i nevidomým příchozím, kteří si mohou jednotlivé modely dokonce i osahat.

Pod okny pak stojí dlouhé řady stolů, na kterých jsou nejrůznější publikace věnované architektuře. Prohlédnout si zde můžete i alba s fotkami přibližujícími jak soukromý, tak i profesní život slavného všechovického rodáka. A když si ke stolům budete sedat, dobře si prohlédněte i židle. I ty navrhoval Bohuslav Fuchs. Jde o známé TONETKY, které se dodnes vyrábějí v nedaleké továrně v Bystřici pod Hostýnem.  

Rodný dům a Fuchsovy objekty  

Uprostřed obce, poblíž kostela stojí Fuchsův rodný dům, opatřený pamětní deskou. Jen pár kroků od něj je pak vůbec první realizace, kterou pro rodné Všechovice architekt navrhl. Jde o pískovcový památník obětem první a druhé světové války. Podle plánů Bohuslav Fuchsy vznikl i místní hřbitov.

Poslední stavby, které pro rodnou obec slavný architekt navrhoval, jsou dva bytové domy. Mají netradiční tvary oken, betonové zábradlí opatřené madly, u některých bytů zůstaly i původní dveře. Stavěly se pro učitele, policisty a úředníky po druhé světové válce, když se vesnice začala rozrůstat. Velkoryse řešené byly i samotné byty. U každé kuchyně byl pokojík pro služku. Byty měly dobrý půdorys i dostatečné rozměry.

Bohuslav Fuchs prožil svá nejplodnější léta za první republiky. Za války učil na legendární Baťově umělecké škole, po pětačtyřicátém roce se stal profesorem na brněnské technice. Po nástupu komunistů ale veřejných úkolů ubývalo, jeho práci na škole sabotovali. Stal se cílem žárlivosti a intrik mladších kolegů. Také mu byly vytýkány kontakty se zahraničními architekty. V roce 1972 profesor Fuchs zemřel na následky zranění po automobilové nehodě.

autor: zem
Spustit audio