V Alzheimer Home Zábřeh můžou koně i do společenské místnosti

2. duben 2023

Je to velká událost pro klienty, zaměstnance, chovatele i haflingy Famira a Fabia, kteří jsou zvyklí na ruchy a blízký kontakt s člověkem. „Dokáží dobře odhadnout, na kterých místech můžou lehce vyvádět a kdy se naopak musí chovat slušně,“ vysvětluje s úsměvem chovatelka Martina.

Do budovy koně vystoupali po schodech, prošli vstupní chodbou a klidně vstoupili do prostorné společenské místnosti. Byli samozřejmě pečlivě vyčištění, v kopytech neměli ani kamínek, aby nepoškrábali dlažbu, na zádech položené podložky a pod ocasy černé pytle, kdyby se „stala nehoda“.

Zooterapie má na člověka pozitivní terapeutický vliv. V zábřežském centru ji podporují. „Jsem moc ráda, že za námi koně jezdí. Klienti mají po setkání se zvířaty vždycky lepší náladu, uvolní se,“ říká ředitelka Markéta Stržínková.

„Ty seš krásnej,“ rozplývá se jedna z místních obyvatelek, zatímco druhá vzpomíná, jak na koni v mládí jezdila. „Mně se moc líbí, jsem šťastná, že jsem si je mohla pohladit,“ raduje se další a nabízí haflingům připravené kousky mrkví a jablek.

Další návštěva už je naplánovaná, odehraje se na zahradě Alzheimer Home. Klienti, kteří si troufnou, se na koních můžou i projet.

Pořad Přímo z místa můžete ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc poslouchat každou neděli od 09:10, následně pak neomezeně ZDE na webu.

Spustit audio