V areálu bývalé mohelnické teplárny Esmo vznikne logistické centrum

11. březen 2021

V Mohelnici začala demolice části areálu bývalé teplárny Esmo. Symbolicky se tak uzavírá kauza, která před 15 lety hýbala děním ve městě. Vše se točilo kolem bankrotu městské teplárenské firmy a dohadech o pochybení tehdejšího starosty Ladislava Kavříka. V posledních letech areál už jen chátral. Od města ho ale nedávno koupila soukromá firma. Přestavět ho chce na logistické centrum.

Zatímco v posledních letech byl v areálu bývalého Esma klid, teď se z něj ozývá hluk těžké techniky.  Před očima postupně mizí některé jeho části, včetně vysokého komína. „Určitě je to úleva. 12 let ten areál chátrá,“ komentuje starosta Pavel Kuba z uskupení Mohelnická demokracie. Pro město už byla bývalá teplárna pouze zátěží. „Jednalo se o zbytkový majetek, pozůstatek minulosti. Navíc na ten areál byly provozní náklady na zabezpečení a stočné,“ dodává starosta.

Demolice mohelnické teplárny Esmo

Areál mohelnická radnice prodala celkem za zhruba 16 milionů korun. Nový vlastník, tedy firma R35store, s ním má velké plány. „Už se pracuje na projektu nového logistického objektu, který by měl stát v tomto brownfieldu. Nicméně pokud jsme začali teď pracovat na projektové dokumentaci, tak neočekávám, že dřív než ke konci roku budeme mít stavební povolení. Teprve potom začne ta realizační fáze,“ říká jednatel společnosti Jiří Sedláček.

Kauza kolem bývalé městské teplárny Esmo začala v roce 2006. Tehdy došlo k jejímu bankrotu kvůli neschopnosti splácet leasing na nákup nové technologie. Ten bez vědomí zastupitelstva uzavřel bývalý starosta Mohelnice a náměstek olomouckého hejtmana Ladislav Kavřík z ODS. Město kvůli krachu přišlo o desítky milionů korun. Následovalo trestní stíhání a série soudních jednání. Nejvyšší soud nakonec Kavříka trestní odpovědnosti zbavil.

Spustit audio