V areálu Domova důchodců Tmavý Důl na Trutnovsku vzniká pozoruhodná historická naučná stezka

29. červenec 2021 09:04

V Domově důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku vzniká naučná stezka. Ukazuje historii místa, které je spojené s těžbou uhlí a později s pracovním táborem a politickým vězením. První cedule má už své místo, další vedení domova po areálu doplní během prázdnin.

Ředitel Domova důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku Antonín Stanislav právě sundává slídu z nové cedule, jejímž autorem je Richard Švanda, historik a správce Muzea ve Rtyni v Podkrkonoší.

Společně rozbalují své dílo.
„Bylo to v podstatě spontánní rozhodnutí, kdy my jsme dlouho chtěli v areálu udělat naučnou stezku o tom, co tu bylo dříve. A nějakým způsobem i zachytit historický vývoj Tmavého Dolu. Potom jsme se setkali s panem Švandou, slovo dalo slovo a napadlo nás, že bychom udělali společně naučnou stezku."

Máme před sebou první ceduli s informacemi

Na místě, kde stojíme, uprostřed areálu domova důchodců, bylo co?
„Tady se nacházelo řekněme centrum původního Dolu Zdeňka Nejedlého, který zde byl zřízen po roce 1948. A když tady byl zřízen pracovně nápravný tábor v roce 1954, tak v tomto areálu se nacházel jednak vstup do šachty, ale také na ohrazeném místě ubikace pro politické vězně, kteří zde byli drženi."

Čtěte také

Jakým tématům se budou informační tabule naučné stezky věnovat? Budou tvořit nějaký příběh?
„Je to děláno tak, aby byla historie opravdu tematicky zachycena od chvíle, kdy zde byl zřízen důl, až po vybudování nápravně pracovního tábora. A na dalších tabulích budou zachyceny vzpomínky vězňů i smutné příběhy vězňů, kteří se nedožili propuštění a tragicky zde zahynuli."

Když se díváme na plánek z doby, kdy tady fungoval důl, tak těch budov tu bylo víc než v současnosti, kdy je tu domov důchodců.
„Když si prohlédneme také historické snímky, tak těch budov tady bylo početně možná dvakrát až třikrát tolik. Nicméně ty bylo potom časem zbořeny, když se celý prostor předělával na domov pro seniory."

V Domově důchodců v Tmavém Dole na Trutnovsku vzniká naučná stezka

Nová naučná stezka bude v areálu Domova důchodců Tmavý Důl na Trutnovsku hotová v druhé polovině srpna. A přístupná bude i pro veřejnost.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související