V Bečvě na Hranicku se vlivem oteplení zvyšuje hladina. Plánuje se rozšíření jezu

23. únor 2017

Obavy vzbuzuje v těchto dnech u obyvatel Hranic pohled na řeku Bečvu. Kvůli vysokým teplotám s dešti se její hladina zvedla o desítky centimetrů. Jez na řece dlouhodobě kapacitně nestačí, a tak se voda vrací do menších potoků ve městě a hrozí tam vylitím.

„Měli jsme vodu v zahradě, naproti byl zalitý obchod. Všechno bylo pod vodou,“ popisuje situaci místní obyvatelka Patricie na schodech jejího domku.

Pár metrů odtud hučí v korytě rozvodněná Ludina a ona ukazuje, kde všude se voda z jinak nenápadného potoka naposledy rozlila.

Teď hladinu Ludiny zvedl nejen roztátý sníh a deště, ale především voda z Bečvy. Ta se do města vrací, protože jez na řece nestačí všechnu vodu odvést.

Správce jezu Jaromír Capil se dívá na zamrzlé koryto Bečvy. Voda se přelévá přes led a plují na ní kachny a racci. Právě přistává i volavka. Správce jezu teď musí pomocí stavidel silný led rozbít.

„Led bude mít určitě kolem dvaceti centimetrů. Pevně drží, i při větších průtocích bude mít pořád svoji sílu. Koryto ho nepustí, pokud nezačneme nějakou manipulaci s hladinou, tak se nepoláme a neodejde.“ vysvětluje.

Starosta Hranic Jiří Kudláček z Hnutí ANO slibuje lidem řešení. Jez na Bečvě chce rozšířit. „Tím, že rozšíříme vrata, tak jsme schopni i nad tento průtok držet hladinu na úrovni hrází a hlídat si to, aby voda nešla do města třeba více jak 100 až 200 metrů, kde to máme připravené,“ říká.

Povodí Moravy už má hotový projekt, chce ho začít stavět v příštím roce. Podle mluvčího Petra Chmelaře realizace samotná potrvá přibližně dva roky. Půjde o investici v hodnotě 160 milionů korun.

autor: kra
Spustit audio