V Bílé Vodě pečou hostie, ze zbytků oplatek dělají čipsy

Tradiční obřadní pečivo se peklo na mnoha místech, v současnosti ale míří do tuzemských farností z Bílé Vody. V jediné české hostiárně zužitkují i oplatkové zbytky. Dělají z nich totiž čipsy, které se prodávají v charitních prodejnách.

O stavbě hostiárny v Bílé Vodě se začalo uvažovat v roce 1980, o čtyři roky později se výrobna dokončila a zkolaudovala. Letos si ve společnosti Unita připomněli, že jejich hostie putují do všech koutů republiky už tři desítky let.

Výroba hostií v nejsevernější obci na Jesenicku je v regionu jednou z mála pracovních příležitostí. Dříve se touto činností zabývaly řádové sestry, dnes tu zaměstnávají jen civilní pracovníky a za jednu směnu stihnou vyrobit sto tisíc hostií. Ročně jich je přibližně 20 milionů. Následně poštou míří do českých, moravských i slezských farností.

Kromě hostií pečou v Bílé Vodě také lázeňské oplatky pro obce, města a lázně, a to jak klasické, tak oblíbené trojhránky v mnoha příchutích. V Unitě uchovávají i historické stroje a nástroje, některé z nich se používají dodnes.

Druhy hostií

Hostie se už dlouhá staletí pečou pouze z pšeničné mouky a vody bez jakýchkoliv dalších přísad. Vyrábí se ve dvou velikostech, ty menší jsou určené pro věřící, velké pak používají kněží. V Bílé Vodě vyrábí na zakázku i tzv. ornamentální hostie, které se vyrábí ručně. Oplatkové zbytky, které při výrobě hostií zůstanou, se nevyhazují, ale najdou uplatnění v charitních prodejnách pod značkou Uni-čipsy.

Kontrola hostií probíhá vždy ručně

Hostie jako symbol

Akt přijímání těla Kristova je památkou na velikonoční Poslední večeři. Hostie označuje v křesťanské tradici chléb připravený ke slavení eucharistie. Většina liturgií pak označuje hostii po proměnění jako „tělo Kristovo“. Původně se používal obyčejný chléb, který s sebou věřící přinesli. Brzy ale dostal tento chléb symbolickou formu.

Těsto na výrobu hostií se tedy vyrábí z pšeničné mouky a vody. Z nekvašeného chleba došlo vývojem k prosté bílé oplatce. Hostie má kruhový tvar, který často zdobí křesťanské motivy. Tradičně se hostie připravovaly na speciální formě, dnes je výroba hostií více mechanizovaná.

Čtěte také

autor: av