V Bílé Vodě staví sdílenou pec na chleba. Chtějí tak utužovat vztahy mezi místními komunitami

5. říjen 2020

Vedení Bílé Vody na Jesenicku chce pečením chleba utužovat vztahy mezi tamními lidmi. Ve vsi žijí různé komunity lidí, například Rumuni, pacienti psychiatrické nemocnice nebo klienti domova pro seniory. Na prvním bochníku by si mohli společně pochutnat už na konci října. Pokud to koronavirová nařízení dovolí.

Kdysi to bývala hospodářská budova, možná chlívek. Ted se mění v místo, u kterého by se podle nezávislého starosty Miroslava Kociána měli scházet místní lidé.

„Naše obec je hodně členěná, co se týče různých skupin lidí. Je tady rumunská komunita, je tady institut Krista a velekněze. Co ale ty lidi velmi dobře spojuje, je jídlo. Takže je to pro podporu komunitního života v obci. A také chceme ukázat dětem, že upéct chleba není přijít do krámu a vzít si ho, že je to vlastně věda,“ popisuje starosta.

Dělníci začali s opravou v půli července. A teď už s ní pomalu finišují. „My jsme přišli, omítka tady byla oklepaná, udělali jsme věnec, střechu. Malinká stavbička, necelých 8 krát 4 metry,“ popisuje jeden ze zedníků pan Jiří.

Za pár dní dovnitř usadí obří pec. „Tady pod tím igelitem je umístěno to gró té pece. Je to z dovezené z Itálie, zevnějšek bude stylizován do stylu pece, jakou měly třeba ještě naše babičky,“ ukazuje za sebe Miroslav Kocián.

Chlebová pec bude součástí nedalekého obecního muzea. A bude tak dostupná třeba i turistům. „Tady bude přístup přes bránu nebo přes úřad, bude to volně přístupné v čase otevření muzea, což je od devíti do pěti odpoledne každý den. Když si bude někdo chtít upéct chleba, nejlépe, když jich bude víc, protože pec je konstruována minimálně na 10 chlebů, zavolá, domluví se, pec se roztopí a začne sázet,“ popisuje starosta.

První zkušební chléb by chtěl Kocián společně s místními obyvateli upéct 28. října. Sám prý nejspíš dodá kvásek. A jenom doufá, že plán nezmaří koronavirus.

Časem se lidé podle starosty dočkají i posezení, krbu, udírny a nejspíš kotle na povidla.

autor: aja
Spustit audio