V Bludově se na výstavě s názvem Můj koníček můžete inspirovat, jaké mohlo být vaše hobby

31. březen 2019

Lidé lidem. To je motto nové výstavy Můj koníček v kulturním domě v Bludově na Šumpersku. Exponáty na ni dodali obyvatelé obce, kteří se mají čím pochlubit. Ať už jsou to sbírky všeho druhu nebo vlastnoruční výrobky. Zájem je vždy velký, letos tu vystavují bezmála tři desítky nadšenců. Třeba filatelista a rekordman Karel Adam.

Bludovský patriot Karel Adam listuje knihou s desítkami svých přítisků k poštovním známkám. Vidět jsou na nich v podstatě všechny místní dominanty. „Nejnovější je tady zámecké náměstíčko, na známce, která byla vydána k 100. výročí republiky,“ říká Karel Adam.

Bludovská výstava Můj koníček je inspirací pro vaše hobby

Známky jsou pro Karla Adama celoživotní vášní. Ostatně je držitelem hned několika českých rekordů za počet vyrobených přítisků. Označení koníček tak podle něj prý ani nestačí. „To je větší jak slon. Přítisků mám už 117 a vymýšlíme další,“ dodává Adam.

Kousek vedle je třeba i sbírka vršků od piva.  Ale vidím tu taky nespočet ručních výrobků dělaných nejrůznějšími technikami. Některé z nich mi ukazuje vedoucí kulturního domu Anna Znojová. „Máme tu práce, které tvoří dvaadevadesátiletá paní. Tvoří takvé panáčky, háčkuje šatičky. I v tomto věku se dá věnovat koníčku a přispět do naší výstavy,“ přibližuje Znojová.

Bludovská výstava Můj koníček je inspirací pro vaše hobby

Za jedenáctiletou historii akce napočítala Anna Znojová už více než pět stovek vystavovatelů. „Limity žádné nejsou, lidé chtějí ukázat co dovedou, pochlubit se, potkat se,“ uzavírá Znojová.

Z výstavy je nadšená třeba paní Zdenka. Podle ní je to ideální místo pro inspiraci. „Je to zajímavé, člověku to přinese něco jiného. Obdivuji háčkované výrobky, svíčky, je tady všechno,“ říká návštěvnice Zdenka. Výstava Můj koníček potrvá do 17. dubna.

Spustit audio