V Bohdanči se štěrkopísek těžit nebude, slibuje radnice

19. listopad 2014

Lázně Bohdaneč nepovolí těžbu štěrkopísku na svém území. Slibuje to nové vedení radnice. Pískovnu v oblasti Čertoříšský chce otevřít betonárka DITON, a proto před rokem požádala o změnu územního plánu. Se záměrem firmy ale nesouhlasily stovky obyvatel z města i okolí.

Ti proto ostře sledovali letošní jednání zastupitelstva, která vždy provázela bouřlivá diskuze.

Na červnové jednání zastupitelstva před komunálními volbami se přišly podívat asi dvě stovky lidí. Společnost, která chce písek těžit, slibuje, že v zatopené pískovně vybuduje kemp s rekreační vodní plochou. Lidem nejvíc vadilo, že by ve městě jezdilo ještě více aut.

„Bojím se hluku, nadměrného provozu aut nejen nákladních, ale bojím se toho, že když tady počítají návštěvnost tisíců rekreantů, tak to je obrovské zatížení. To se mi nelíbí,“ řekla v červnu Hana Salajová, která s těžbou nesouhlasí.

Lokalita Čertoříšský je v platném územním plánu vedená jako rezerva pro těžbu. Firma, která tu chce písek bagrovat, proto požádala o změnu tohoto plánu. Celý proces se ale zadrhl. Ačkoliv zastupitelé v loni v srpnu souhlasili, že změnu projednají, původně jednotná koalice nedokázala záměr pod tlakem veřejnosti prohlasovat, řekla to tehdejší starostka Květoslava Jeníčková.


Hlavní problém: doprava
Obyvatelům nejvíce vadí, že by stoupl počet nákladních aut, která projedou centrem. Už teď projíždí městem zhruba 10 tisíc aut denně, z toho jsou stovky kamionů, které si zkracují cestu na dálnici.

„Jsme názorově rozděleni přesně napůl. Ten jeden hlas, který by to mohl rozhodnout, tak ten se někdy přidá na jednu stranu, někdy na druhou, nebo se zdrží. Je to patová situace,“ dodává starostka.

Lidé rozhodli ve volbách

O všem nakonec rozhodly komunální volby. Lidé totiž do čela radnice poslali strany, které slíbily, že se v Bohdanči štěrkopísek těžit nebude.

„Já jsem přesvědčen o tom, že stávající zastupitelstvo kopíruje požadavky občanů, takže z 15 členů zastupitelstva to schválí minimálně čtrnáct,“ říká nový starosta Ladislav Štěpánek.

Dále vysvětluje, jaké má radnice možnosti: „Máme dva způsoby řešení. Buď zadáme znovu pořízení změny územního plánu, kde se s těžbou uvažovat nebude, nebo necháme doběhnout stávající průběh řízení. Ten předložíme na zastupitelstvu a to samozřejmě neschválíme.“

Betonárka, která tu chce těžit, už kvůli změně územního plánu dala do úředních povolení a studií desítky tisíc korun.

„Tam už se dělal posudek záměru. Hygiena chtěla ochranu před hlukem, takže se tam dělaly nějaké nadstandardní hlukové zkoušky,“ říká majitel firmy Pavel Ouroda. Zatím ale neví, jestli by případně zmařenou investici bránil u soudu.

„To je ještě brzo. Já mám tuto informaci čerstvou, že se starosta vyjádřil, že nic nebude, že zastupitelstvo nebude pro. Uvidíme, jak s tím naložíme,“ dodal Ouroda.

O změně územního plánu bude jednat nové zastupitelstvo až na začátku příštího roku.

autor: ZAL
Spustit audio