V Brníčku opravují dům kultury. Bude sloužit i jako tělocvična

17. září 2021

Dlouhá léta hyzdila centrum obce, teď dostane novou podobu. Řeč je o zdevastované budově bývalého kulturního domu v Brníčku na Šumpersku. Vedení obce ji nedávno získalo ve veřejné dražbě. Teď dostalo dotaci na jeho kompletní rekonstrukci. Práce se už rozběhly.

Sál kulturního domu v Brníčku

„To je bourání podlah pomocí bagru,“ směje se jeden z dělníků, který právě vyváží kolečka plná sutin. Uvnitř je budova kulturního domu téměř k nepoznání. Stavební firma už stihla mimo jiné oklepat všechny omítky nebo vytrhat staré parkety ve velkém sálu.

Kulturní dům v Brníčku

„Po bouracích pracích budou následovat veškeré inženýrské sítě, které se musí vytvořit. Pak se budou měnit okna, bude se zateplovat, budou se měnit podlahy. Budeme to dávat do původní podoby tak, jak ten kulturní dům sloužil před 30 lety naší obci,“ popisuje nezávislý starosta Brníčka Jiří Bartoš. V posledních letech budova pouze chátrala. V restitucích připadla do soukromých rukou a následně změnila vlastníka. Ten se ale později dostal do exekuce a obec ji zpět získala až ve veřejné dražbě. Starosta je tak rád, že se do ní konečně zase vrátí život.

„Je to velká budova o rozloze víc než 800 metrů čtverečních. Má to 3 podlaží. Sál bude sloužit hlavně jako tělocvična, protože naše děti nemají kde cvičit. Samozřejmě bude sloužit i pro další naše aktivity,“ přibližuje starosta.

Pro obec jde o velmi náročnou investici. Náklady přesáhnou 40 milionů korun. „Získali jsme na to dotaci 25 milionů korun z ministerstva pro místní rozvoj. Zbytek jsme si půjčili z banky na dlouhodobý úvěr,“ dodává starosta. Náročná rekonstrukce kulturního domu by měla být podle něj hotová koncem příštího roku.

Spustit audio