V budovách libereckého magistrátu zasahuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Přepážky pro veřejnost fungují

10. duben 2024 09:02, aktualizováno

Detektivové z NCOZ zasahují v budovách magistrátu města Liberce. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Podrobnosti k zásahu neuvedl, poskytování informací si vyhradilo Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem.

V budovách magistrátu Statutárního města Liberce zasahuje několik desítek policistů Národní centrály proti organizovanému zločinu, policisté zatím nikoho nezadrželi (informace k 12. hodině, 9. dubna).

Informace k zásahu na libereckém magistrátu poskytne státní zastupitelství nejdříve ve středu 10. dubna. Českému rozhlasu to řekli krajský státní zástupce Miroslav Mareš a okresní státní zástupkyně Martina Dědková.

Podle Deníku N policisté podezírají osm lidí z manipulace s veřejnými zakázkami, přijetí a dávání úplatků a zneužití pravomoci úřední osoby. Některé z nich zadrželi. Podle deníku policie podezírá mimo jiné primátorova náměstka Petra Židka z ODS. Mezi zadrženými mát být i vedoucí odboru správy městského majetku Lukáš Hýbner. Státní zastupitelství tuto informaci Českému rozhlasu zatím nepotvrdilo. 

Podle informací ČTK se vyšetřování zřejmě týká i primátorova náměstka Jiřího Šolce za hnutí ANO. Krajská manažerka hnutí Jana Hajná ale řekla, že mu policie nesdělila žádné obvinění a Šolc s policií spolupracuje.

Zásah bez podrobností potvrdil primátor města Liberce Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj, který ví, o co se jedná, ale podepsal mlčenlivost.

Uvedl, že souhlasil s tím, aby policie vstoupila i do informačních systémů na radnici, a že policisté prohlíží kanceláře v budovách magistrátu, v některých zajišťují také počítače. Policisté podle něj budou v Liberci zasahovat celý den.

„Potvrzuji přítomnost Policie České republiky na libereckém magistrátu od dnešního rána (9. dubna 2024). Probíhá potřebná součinnost statutárního města s policií. Podrobnější informace za magistrát nyní (9. dubna 2024, 10:50) nemáme,“ uvedla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Policejní auto kromě liberecké radnice stojí i před budovou Liebiegovy vily v Jablonecké ulici, kde sídlí některé odbory magistrátu, a před budovou S tower poblíž dopravního terminálu Fügnerova, kde sídlí odbor dopravně správních agend a stavební firma Syner. Redaktorka Českého rozhlasu v budově hovořila s jedním z policistů, žádné informace jí ale sdělit nemohl.

Přepážková pracoviště pro veřejnost fungují, policejní akce chod magistrátu nenarušila.

Další členové vedení města zásah policie nekomentovali. V Liberci se 9. dubna mimořádně sešla rada města, podle mluvčí magistrátu Jany Kodymové to se zásahem policie nesouviselo. Odpoledne (po 13. hodině) od ní Český rozhlas dostal informaci, že rada jednání přerušila a bude v něm pokračovat v pátek 12. dubna.

Radnice na úterý 9. dubna také plánovala novinářskou prohlídku městského bazénu, který je od začátku dubna 2024 uzavřený a čeká ho rekonstrukce. Akci vedení města zrušilo.

K situaci se vyjádřilo opoziční uskupení Liberec otevřený Lidem. Podle předsedy zastupitelského klubu Jindřicha Felcmana vyvolá mimořádné jednání zastupitelstva, pokud se ukáže, že obvinění směřují k politickému vedení města.

Připravujeme další podrobnosti.

Spustit audio