V budově bývalé školy v Mořicích vzniknou nové byty

19. leden 2021

Místo zrušené základní školy budou v Mořicích na Prostějovsku byty. Zastupitelé na svém posledním zasedání rozhodli, že se s přestavbou budovy vedle obecního úřadu začne už letos. O podobné bydlení je v Mořicích velký zájem, vesnice přitom dosud měla jen omezené možnosti v části místního zámku.

„Tady vzniknou tři bytové jednotky, nahoře vznikne půdní vestavba, kde budou dva velké byty,“ říká Tomáš Pavelka, nezávislý starosta Mořic na Prostějovsku. Jsme v prvním patře a kolem nás ještě poslední zbývající vybavení místnosti připomíná, že dřív tady v lavicích seděly děti. Škola fungovala až do roku 2003. Pak obec využívala budovu jako archiv a zázemí pro zaměstnance nebo dětské kroužky.

„V přízemí také vzniknou bytové jednotky. Některé 3+kk a některé 2+kk“ pokračuje starosta. V bývalých třídách i na chodbách teď stojí nábytek, zaměstnanci úřadu stěhují z budovy šanony i krabice od banánů plné starých školních pomůcek. „Momentálně jsme vynášeli archivační papíry do náhradních prostor v knihovně na zámku. Staré skříně se chystají na skládku,“ říká Jan Fidra, kterého jsme na chvíli od práce vyrušili.

Bytů bude osm, už teď je o ně podle starosty velký zájem. „Byty jsou určeny pro sociální bydlení, čili pro lidi, kteří ho opravdu potřebují. Na úředě máme složku žádostí, které dostáváme. Už teď je žádostí více než bytů,“ uzavírá starosta Pavelka.

Obec plánuje budovu v těsné blízkosti mořického úřadu vysoutěžené stavební firmě předat už v únoru. Cenu její rekonstrukce odhaduje na 16, 5 milionu korun.

autor: tas
Spustit audio