V Čechách pod Kosířem dnes začíná osmý ročník přehlídky historických kočárů Josefkol 2015

18. červenec 2015

Kočáry, koňská spřežení i císař Franc Josef a císařovna Sissi - to vše slibuje osmý ročník mezinárodní přehlídky historických kočárů v Čechách pod Kosířem, který začíná dnes. Obci ale nápor tisíců návštěvníků způsobuje i problémy. Není kde parkovat.

Zaměstnanci obecního úřadu v Čechách pod Kosířem zametali těsně před zahájením tradiční mezinárodní přehlídky ulice, ABY NA Josefkol bylo vše připravené. Do obce na Prostějovsku totiž dnes a zítra zavítají tisíce návštěvníků.

„Je to obrovská akce, kdy během dvou dnů do obce přijede čtyři až pět tisíc turistů a řádově stovky osobních automobilů a zájezdových autobusů. Tato akce přináší obrovské zviditelnění naší obce,“ říká starosta Čech pod Kosířem Milan Kiebel z KDU-ČSL. Podle něj velká akce přináší obci nejen prestiž, ale i polepší si například i provozovatelé pohostinství.

Tisíce návštěvníků ale znamenají i problémy, a to především v dopravě. Obec už má na stole řešení. Ještě v tomto roce by ráda vybudovala záchytné parkoviště.

„Chceme postavit záchytné parkoviště pro řádově 150 – 200 automobilů. Rozpočet na to parkoviště je zhruba 8, 5 milionů korun,“ dodává starosta. Podle něj by tak letošní ročník mohl být posledním, při kterém obec zaplní auta.

autor: tas
Spustit audio