V centru Olomouce vyměňují veřejné osvětlení. Kolik by úsporná LED svítidla měla městu ušetřit peněz?

23. listopad 2023 11:42

Vedení olomoucké radnice chce ušetřit za elektrickou energii. Nechává proto vyměnit v ulicích staré sodíkové osvětlení za úsporná LED svítidla. Do konce roku se dočká modernizace 190 lamp veřejného osvětlení na Svatém Kopečku a více než třicet v centra města.

„Jsme v ulici Ztracená a v současné době tady probíhá výměna závěsných světel,“ popisuje ředitel olomouckých technických služeb Pavel Dostál, který stojí ve Ztracené ulici v těsné blízkosti Horního náměstí.

Nalevo nové osvětlení, napravo původní

Vedle na terénním autě s plošinou už technici vyměňují zastaralou sodíkovou lampu, zhruba 40 let starou, za nové LED osvětlení. I když je jeho korpus prosvětlený, nevytváří světelný smog směrem vzhůru.

„Je to světlo určené do městského prostředí, které má být jak designové, tak i úsporné. Když se podíváme na ulice, kde ještě světla nebyla vyměněna, tak to jsou stará zářivková světla, která jsou velice energeticky náročná,“ říká Dostál a jedním dechem dodává: „Příkon těchto starých světel byl skoro šest kilowatt (kW), nová soustava bude mít okolo jednoho kW.“

Úspora desítek milionů korun

Městský rozpočet tak už teď šetří díky LED osvětlení desítky milionů. „V městském rozpočtu se aktuálně nachází položka veřejné osvětlení v objemu asi 80 milionů korun. Výměnou těchto těles je možné dosáhnout v energetické části zhruba 60procentní úsporu, takže jsou to desítky milionů korun,“ vysvětluje náměstek primátora Otakar Bačák z hnutí SpOLečně.

Technické služby se starají o 13 tisíc 360 svítidel ve městě. Výměny se dočkalo a ještě dočká celkem 5 600 světelných míst. Modernizace přijde na 300 milionů v několika etapách a s využitím dotací.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související