V centru Olomouce vznikla dvě nová pítka. Jejich autorem je slavný olomoucký rodák Ivan Theimer

1. září 2017

V historickém centru Olomouce přibyla dvě nová pítka od světoznámého sochaře a místního rodáka Ivana Theimera. Jedno z nich stojí vedle Theimerovy Arionovy kašny na Horním náměstí, druhé na Dolním náměstí v blízkosti barokní Jupiterovy kašny.

František Aleš, zástupce kamenické firmy, dává pokyny partě dělníků. Musejí kamenný sloupek vyzvednout bagrem a pak ho přesně umístit na připravené trny. Záleží doslova na každém milimetru. „Poprvé se to musí udělat na sucho, abychom viděli, jestli všechno sedí na sebe. Potom už se to nalepí natrvalo,“ popisuje Aleš.

Sochař Ivan Theimer byl nápadem na oživení veřejného prostoru nadšen. „V jeho koncepci Arionovy kašny to pítko původně mělo být. Měli jsme možnost vidět jeho dílo, památník lidských práv, na Martových polích pod Eiffelovkou a on je nadšený, když po něm děti lezou, když se ho dotýkají. Proto také vytáhl z Arionovy kašny jednu želvu a věnoval ji olomouckým dětem,“ vypráví ředitel Technických služeb Miroslav Petřík.

Želva je pro turisty i místní skutečně středobodem centra Olomouce. Koneckonců každý Olomoučan ví, kam jít, když se řekne „sejdeme se u želvy“. To potvrzuje i Miroslav Petřík: „Dnes se z toho stalo místo setkávání. Pítko je možná tím nejlepším případem, kdy krásné umělecké dílo současně slouží lidem.“

Pítka v Olomouci

Doteď ve městě žádné funkční pítko nebylo. „Když jsme přišli s myšlenkou dvou pítek, tak se najednou spousta lidí ozvala, proč už tady nevznikla dávno. Existuje pítko v parku Malého prince, které má ovšem technický problém s přívodem vody. A byl tu také záměr pítka v přednádražním prostoru. Myslím, že v tuto chvíli to budou jediná funkční pítka ve veřejném prostoru,“ dodává Petřík.

Některé části pítek doputovaly až z Itálie

Pítka v Olomouci chyběla i podle náměstka primátora Filipa Žáčka z ČSSD. „Naplníme přání řady Olomoučanů a také návštěvníků Olomouce, kteří by se rádi v parných letních měsících osvěžili pitnou vodou. A je třeba připomenout, že to není nic zcela nového, protože na Horním náměstí bude pítko osazeno v místě, kde se historicky nacházel zdroj pitné vody. Byla to takzvaná Křížová studna,“ podotýká Žáček.

K samotnému projektu se váže několik zajímavostí. „Kamenné dříky, na kterých budou pítka umístěna, také mají svůj příběh. Jeden z nich se nacházel v Olomouci již v době, kdy probíhalo řešení Arionovy kašny. A ten druhý byl pro tuto příležitost lámán v alpském lomu v Itálii a svým charakterem odpovídá materiálu, který se nachází na oltáři svaté Pavlíny, patronky města, v chrámu svatého Mořice. Tvůrčí sochařské prvky na pítcích z dílny pana Theimera se odlévaly v Toskánské Pietrasantě nedaleko Luky, kde sochař působí,“ uzavírá Filip Žáček.

Pítka v Olomouci

Olomoucký rodák Ivan Theimer žije ve Francii, kde tvoří díla, která se dostávají do uměleckých sbírek významných institucí po celém světě. Je také autorem různých objektů na veřejných prostranstvích v Evropě. Například pro Paříž vytvořil k 200. výročí Velké francouzské revoluce monument oslavující Deklaraci práv člověka a občana na Martově poli a pro Hamburk sochu básníka Heinricha Heina.

Slavnostní odhalení pítek proběhne za účasti autora ve středu 6. září na Horním náměstí v Olomouci.

autor: bam
Spustit audio