V centru Přerova začala oprava tzv. Emosu. Rekonstrukci mohou doprovázet dopravní komplikace či hluk

5. leden 2024 10:07

Na náměstí T. G. Masaryka v centru Přerova oficiálně začala rekonstrukce administrativní budovy Emos. Přestavba šestipodlažního domu z konce šedesátých let minulého století potrvá téměř dva roky a vyžádá si bezmála 360 milionů korun. 

Administrativní budova Emos v centru Přerova bude v následujících měsících procházet rekonstrukcí

Podle zástupců radnice půjde o nejnákladnější investici v novodobé historii města. Po dokončení oprav se do budovy přestěhuje zhruba třetina magistrátních úředníků. 

„Je to výzva. Velký projekt v centru města, velká rekonstrukce,“ říká Jiří Lašák, který bude rekonstrukci, která bude trvat 22 měsíců, bude řídit.

Práce dělníci zahájí demolicemi vybourat ty je nutné kompletně celý interiér až na nosnou konstrukci. Jiří Lašák odhaduje, že odsud odvezou na šest tisíc tun stavební suti.

Zvýšená doprava, hluk i prašnost

Jiří Lašák, jenž bude mít rekonstrukci Emosu na starosti

„Určitě tady bude nějaká zvýšená doprava, hluk, protože demolovat bez hluku nejde. Samozřejmě i nějaká vyšší prašnost, protože přece jenom budou probíhat bourací práce, ale budeme se snažit to eliminovat tak, abychom dopad na okolní obyvatelstvo byl co nejmenší,“ uvádí Lašák.

Demoliční práce mají trvat půl roku. Kontejnery se sutí budou z centra vyjíždět ulicemi Jateční a Velká Dlážka. „Obyvatele to určitě zaznamenají. Ten provoz nákladních automobilů tady v této lokalitě není úplně běžný, takže lehce zvýšený bude. Nicméně máme zmapován stav komunikací a po ukončení stavby budou komunikace uvedeny do původního stavu,“ popisuje Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Projektant Jan Kudlička věří, že rekonstrukcí Emosu se podaří oživit centrum Přerova. „Magistrát bude přístupný nejen pro vyřízení dokumentů, ale v přízemí je plánovaný prostor pro kulturní akce, výstavy atd. Hlavní element je pak schodiště na fasádě, kterým se veřejnost bude moct dostat na terasu, kde je plánovaná kavárna,“ zmiňuje Kudlička.

Po dokončení rekonstrukce se do budovy přestěhuje zhruba třetina úředníků přerovského magistrátu. Vedení města zároveň už teď plánuje obnovu dalších svých objektů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio