V centru Prostějova nově platí vyhláška zakazující květináče s tújemi u předzahrádek restaurací, památkáři je přirovnali k urnovému háji

15. duben 2019

Boj o túje na náměstí se rozhořel v Prostějově. Odstartovala ho vyhláška, která od dubna zpřísňuje pravidla pro provozování předzahrádek. Zahrnuje mimo jiné požadavek památkářů, aby v historickém centru nebyly zmíněné túje a rostliny v betonových květináčích. Majitelé restaurací je naopak chtějí. Argumentují tím, že jde o zeleň. Vedení města proto bude o podobě vyhlášky znovu jednat a zkusí najít kompromis.

„Měl jsem tady nějaké ohraničení zahrádky, byly to truhlíky a v nich zelené túje. Zakázali mi je z důvodu, že kazí výhled na náměstí. Nelíbí se mi, že se tady snaží odstranit zeleň z náměstí,“ vysvětluje provozovatel kavárny Robert Bártů. Jeho podnik je jen kousek od prostějovské radnice na náměstí T. G. M.

Vyhláška, kterou připravili památkáři, platí od začátku dubna. „Mobilní zeleň v betonových květnících má mnohdy charakter spíše urnového háje. To jsou prvky, které do historického centra města nepatří,“ uvedl při přípravě vedoucí oddělení památkové péče Statutárního města Prostějov Marek Perůtka. Pravidla podle něj mají zabránit například použití křiklavých slunečníků nebo kontrastních barev na reklamách v centru města.

„Ta vyhláška se schvalovala v minulém roce a provozovatelé opravdu měli možnost podávat připomínky,“ reaguje na kritiku provozovatelů primátor města František Jura z hnutí ANO s tím, že kavárníci schválený dokument nijak nepřipomínkovali. Radnice s nimi přesto plánuje o konkrétní podobě pravidel v tomto týdnu ještě jednat.

autor: tas
Spustit audio