V Července a Uničově po zrušení karantény opět zastavují vlaky

30. březen 2020

Vlakové spoje tam přestaly zastavovat před dvěma týdny poté, co hygienici oblast kvůli vyššímu počtu případů nákaz novým typem koronaviru uzavřeli. Preventivní opatření bylo v neděli zrušeno. V úterý začnou vlaky jezdit z Červenky přes Litovel do Senice na Hané.

„V návaznosti na rozhodnutí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje o ukončení karantény v oblasti Litovelska a Uničovska je od pondělí opět obnoveno zastavování vlaků v Července a Uničově,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Stanice Červenka stojí na hlavním železničním koridoru z Olomouce do Prahy. Nádraží Uničov je na trati z Olomouce do Šumperka. Od úterý bude obnoven provoz vlaků také na regionální trati z Červenky do Litovle a Senice na Hané, která pokračuje dál do Prostějova. Kvůli uzavřeným školám nepojedou pouze tři páry školních spojů.

Hygienici v neděli zrušili mimořádná opatření, která na dva týdny uzavřela Litovel, Uničov a dalších 19 obcí kvůli šíření koronaviru. Hlídky policie a vojenské policie se z příjezdových komunikací stáhly dnes časně ráno. Oblast se zhruba 24.000 obyvateli byla uzavřena od pondělí 16. března. Lidé nemohli opustit katastrální území a striktně měli podle nařízení omezen také pohyb.

Počet potvrzených případů onemocnění COVID-19 v Olomouckém kraji v neděli vzrostl podle údajů krajské hygienické stanice o deset případů na 241 nemocných. Nadále přibylo nejvíce nemocných na Olomoucku, kde je podle hygieniků potvrzeno 190 případů. Počet roste hlavně v Olomouci, naopak v oblasti Litovle a Uničova, kde hygienici zrušili karanténu, se údaje v neděli nezvýšily. V Litovli bylo 79 potvrzených nákaz a v Uničově 37.

zdroj: ČTK
Spustit audio