V České Vsi plánují opravit plavecký bazén, sousední Jeseník chce postavit nový. Oba se ale neuživí

26. červenec 2017

Vedení České Vsi pobouřila zpráva z Jeseníku, který se vrátil k myšlence postavit ve městě krytý bazén. Sousední obec ale plánuje rekonstrukci svého zařízení a teď se obává, že jí město záměr zkříží. Dva bazény vedle sebe by se totiž neuživily.

Plavání na Jesenicku se řeší už přes 10 let. Tehdy chtěl Jeseník postavit aquapark, zastupitelé ale nakonec záměr zamítli. Česká Ves tak musela změnit plán, svůj skoro půl století starý bazén totiž chtěla po výstavbě aquaparku zavřít.

„Poté, co byl projekt aquaparku ukončen, nám nezbývalo nic jiného, než se začít zabývat budoucností krytého bazénu v České Vsi. Proto jsme potřebovali jednoznačnou deklaraci podpory od obcí celého okresu, aby bylo zřejmé, že je to opravdu jediné zařízení, které se bude podporovat,“ říká nezávislý starosta obce Petr Mudra.

Do přípravy rekonstrukce bazénu už podle něj vložila obec Česká Ves milion korun. A nejen to. „Hodně peněz i energie, kterou jsme mohli věnovat jiným projektům,“ dodává Mudra.

Jeseník chce spojit projekt krytého bazénu s výstavbou ledové plochy

Teď se ale stavbou bazénu začala zabývat i jesenická radnice. „Je pravda, že ta myšlenka není nová. V souvislosti s výstavbou zimní ledové plochy se nabízí i možnost výstavby krytého bazénu pro kondiční plavání, a to zejména v souvislosti s energiemi a úsporou provozních nákladů,“ říká jesenický starosta Adam Kalous z Hnutí ANO.

Jak moc by bylo propojení obou zařízení výhodné, na to odpoví odborná studie. Na její výsledky teď starosta Jeseníku čeká.

Postup jesenické radnice pobouřil nejen starostu České Vsi, ale i některé další kolegy z regionu. „Nevím, co na to říct. Jsem z toho velmi rozčarovaný, “ kroutí hlavou nezávislý starosta Písečné Jan Konečný.

Podle svých slov by čekal, že budou všechny samosprávy v regionu táhnout za jeden provaz. „Když si něco v rámci jednání starostů řekneme a pak to někdo otočí a začne jednat jinak, tak se pak velmi těžko něco plánuje a velmi těžko se spolupracuje,“ povzdechl si Konečný.

České Vsi teď nezbývá, než si počkat do konce září na jasné stanovisko města Jeseník. Petr Mudra nechce za žádnou cenu dopustit, aby se vedle sebe postavily dva bazény. Podle něj by se neuživily.

autor: aja
Spustit audio