V Česku chybí desítky tisíc řemeslníků. Lidé proto často suplují jejich práci svépomocí, učí se i podle videí na internetu

22. květen 2023 08:31

Česko se potýká s nedostatkem řemeslníků. Lidé kvůli tomu mnohdy čekají na jejich služby měsíce. Někteří situaci řeší svépomocí. A to i ve snaze ušetřit.

Rady jak zvládnout řemeslné práce hledají například na internetu. Stejně k tomu přistoupil například i programátor Petr, který staví v jedné z olomouckých místních částí rodinný dům. Prakticky celou hrubou stavbu zvládl postavit sám nebo s pomocí rodiny.

„Stavba svépomocí může být dobrá i v tom, že se člověk realizuje a vyzkouší si spoustu věcí, ke kterým si normálně nepřičuchne,“ říká Petr.

Na stavebním trhu nechybí například nejen zedníci a klempíři. Měsíce se čeká také třeba na obkladače nebo elektrikáře. Celkem jde napříč obory o několik desítek tisíc chybějících řemeslníků.

Kompletní reportáž si poslechnetě ve výše přiloženém audiu.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio