V Česku dnes stávkují kvůli svým platům tisíce učitelů. Mnohé školy a mateřinky zůstanou proto zavřené

6. listopad 2019

Kam s dítětem - problém, který musely před dnešní stávkou učitelů vyřešit desítky rodičů z Jeseníku. Už minulý týden mnozí z nich čerpali dovolenou. Aby se mohli postarat o své ratolesti, které měly díky rozhodnutí ředitele tamní základní školy delší podzimní prázdniny. Dnes bude školní budova kvůli stávce opět zavřená. Z jesenických mateřinek se k protestu zapojila pouze jediná - Kopretina.

Vláda svým jednáním nepřispívá k důstojnému postavení zaměstnanců ve školství - touto větou začíná text vyvěšený na vstupních dveřích mateřinky. Od pondělka upozorňuje rodiče na stávku. Zatímco jedna z budov školky zůstane zcela zavřená, na druhém pracovišti zajistila ředitelka Jana Matlochová alespoň jednu třídu. „Ty učitelky, které zabezpečují provoz, tak není řečeno, že nesouhlasí se stávkou. Jenom nechceme udělat rodičům to, by neměli kam dát děti,“ říká ředitelka.

Prázdná třída, stávka, učitelé

Příkladem takového rodiče je Petr Balcárka, kterého jsem zastihla v šatně. „Jsem OSVČ, takže paragraf nejde, manželka jede na služební cestu. Bez hlídání je i maminka Eva Otáhalová. I ona dnes vyšle dcerku do školky. Stávka je podle ní zbytečná. „Jestli jim jde o osm nebo deset procent, to už je ve finále jedno. Kdyby bojovali za patnáct, tak to beru, ale takhle mi to připadá zbytečné,“ říká Otáhalová.

Podobný problém, jako pan Balcárek či paní Otáhalová řešili rodiče necelé třicítky dětí. Volno si zajistila například paní Lenka. I když to pro ni nebylo snadné. „Je to přes plán, protože minulý týden byli celý doma,“ popisuje Lenka.

Zavřená dnes zůstane i základní škola v Jeseníku. Stávku podpořilo téměř 160 jejich kantorů. Do práce jich dnes přijde pouze sedm. Včetně ředitele zařízení Dominika Liberdy, se kterým připravili pro děti náhradní dopolední program. „Nabídneme deskové hry, pohybové hry a výukové programy na počítači,“ přibližuje Liberda, který sám stávku nepodporuje. V této době a za těchto okolností není podle něj vhodná. „Považuji ji za nekoncepční a hlavně si myslím, že učitelské prestiži teď nepomůže,“ dodává ředitel.

Většina jeho kolegů ale nesouhlasí. Jejich mzdy se prý zdaleka neblíží celostátnímu průměru. „Dvě třetiny učitelů na něj zdaleka nedosahují. Já učím třicet let a průměrný plat nemám,“ zdůrazňuje zástupkyně ředitele Radka Burešová a současně šéfka odborů při základní škole.

„Tak, jak ministr rozhodl o zvýšení tarifů o osm procent, to je moc fajn. Dvě procenta slibuje na osobní příplatky a odměny učitelům, ale z minulých zkušeností se obáváme, že se k nám ta dvě procenta nedostanou,“ uzavírá zástupkyně.

Do stávky učitelů se dnes zapojí i polovina jesenických středních škol.

autor: aja
Spustit audio