V Česku je už dostupná vakcína proti chřipce, zájem o očkování je dlouhodobě nízký

Lékárny i praktičtí lékaři začínají odebírat očkování proti chřipce na příští sezonu. Postupně jim ho rozesílají výrobci vakcíny. V minulé sezoně se nemocí nakazil milion lidí. Na její následky zemřelo 195 pacientů.

Doktoři vakcinaci doporučují hlavně seniorům, pacientům s chronickými nemocemi nebo zdravotníkům. Nejlepší dobou pro očkování jsou podzimní měsíce. Je ale potřeba počítat s tím, ochranná látka začne působit až za dva týdny, říká vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku ze Státního zdravotního ústavu Martina Havlíčková.

„Každý zájemce se může nechat naočkovat u svého praktického lékaře nebo v očkovacím centru. Ceny těch vakcín jsou velmi příznivé, pohybují se mezi dvěma a čtyřmi sty korunami. Záleží na výrobci a na té konkrétní vakcíně,“ uvedla Havlíčková. Na očkování přispívají zdravotní pojišťovny jako na jeden z benefitů z fondu prevence.

Česko patří k zemím, ve kterých je zájem o očkování nejnižší v Evropě. Podle Státního zdravotního ústavu se proti chřipce ročně očkuje jen kolem pěti procent dospělých.

autor: reČRoL
Spustit audio

Související