V Česku platí pátý index aktivity klíšťat. Kde si na ně dát pozor a jak se před nimi chránit?

12. květen 2022

V Česku aktuálně platí pátý index aktivity klíšťat. Při procházkách v přírodě nebo při práci na zahradě bychom si proto měli dávat na tohoto roztoče pozor. Více prozradila redaktorka Barbora Sonnková.

Co přesně vyjadřuje index aktivity klíšťat? A jaká se dá letos očekávat sezona?
Index ukazuje podíl klíšťat na daném místě, která jsou připravena k napadení hostitele. Při vyšší aktivitě je vyšší riziko, že nás nakazí nějakou nemocí, kterou přenáší. A při té maximální aktivitě, která platí nyní, je opravdu dobré se co nejlépe chránit.

Čtěte také

Co se týká sezony, tak ta vždycky závisí na teplotě a vlhkosti vzduchu. Klíště nemá rádo extrémy, takže jeho aktivitu snižují nízké i velmi vysoké teploty, velké sucho nebo naopak vyšší vlhkost. Největší výskyt klíšťat je právě v květnu, další potom přichází na podzim po příchodu prvních mrazů. Obecně pak platí, že jim svědčí teplé a vlhké prostředí, nejhůře se vypořádávají s velkým suchem. Takže jaká bude sezona, uvidíme podle počasí.

Jsou v Olomouckém kraji lokality, ve kterých je potřeba si dávat na klíšťata větší pozor?
Mezi rizikovější oblasti patří lesy Žulovské pahorkatiny a Zlatohorské vrchoviny na Šumpersku a Jesenicku a také lesy přímo v okolí Šumperka. I lesy v předhoří Nízkého Jeseníku a Oderských vrchů, které se táhnou severovýchodně od Olomouce, a v okolí Šternberku. V těchto oblastech je to vidět i na počtech záchytů klíšťové encefalitidy.

Mezi rizikovější oblasti patří lesy Žulovské pahorkatiny a Zlatohorské vrchoviny na Šumpersku a Jesenicku a také lesy přímo v okolí Šumperka.

Na Prostějovsku a Přerovsku je nebezpečí nižší, ale i tak bych zmínila okolí Zdětína, Plané, Vícova a Ptení a také okolí hradu Helfštýn a vrchu Maleník, tam je aktivita klíšťat vyšší. Obecně ale platí, že klíště může číhat i v parčíku uprostřed města.

Jak se proti klíšťatům nejlépe chránit?
Do přírody je nyní opravdu lepší chodit v hladkém oblečení světlé barvy a také s dlouhými rukávy a nohavicemi. Oblečení by rovněž mělo přiléhat k zápěstím a kotníkům. V horku je to ale samozřejmě náročné, takže je proto určitě dobré se chránit repelentem. Vhodná je aplikace na nohavice a obuv. Nejdůležitější ale je, abychom se co nejdřív po každém návratu důkladně prohlédli, a případně klíště s použitím dezinfekce odstranili. Čím déle je klíště přisáto, tím větší je riziko přenosu viru lymeské boreliózy a klíšťové encefalitidy.

Proti té je možné se chránit očkováním, na které je možné jít celoročně, chráněni jsme ale až po druhé dávce. Mluvila jsem s několika praktickými lékaři, kteří doporučovali se nyní očkovat ve zrychleném schématu, což znamená, že druhou dávku dostane zájemce po dvou týdnech a je tak dříve chráněný.

autor: bas
Spustit audio