V Česku řádí chřipka. Domov pro seniory v Jeseníku preventivně zakázal návštěvy

Nárůst nemocných sledují hygienici i v Olomouckém kraji. Nejvíce chřipka zasáhla děti do 5 let. Jesenicko jich hlásí nejvíc, zanedbatelný není ani počet nemocných seniorů. I proto se Centrum sociálních služeb v Jeseníku rozhodlo pro zákaz návštěv.

S čerstvě vytištěným upozorněním na zákaz návštěv míří ředitel Centra sociálních služeb Jeseník Jan Rotter k hlavnímu vchodu. „Vyvěšujeme informaci na hlavní vstupní dveře,“ komentuje. K zákazu se po dohodě s hygieniky rozhodl preventivně, nikdo z obyvatel domova zatím nemocný není. „Co se týče personálu, máme nějakou minimální nemocnost, ale je to spíš nachlazení,“ dodává.

Anna Šmerdová je jednou z nejstarších klientek domova. O omezení návštěv už své příbuzné informovala. „Sestřička mi to přišla říct, tak už jsem dětem volala. Spojíme se telefonicky,“ říká smířeně. Přestože je proti chřipce očkovaná, obavy z nákazy neskrývá: „To víte, že mám strach. Budu se snažit, aby se mi to vyhnulo. Vitamíny, hodně piju, čaj si vařím, taková klasika.“

Zákaz návštěv kvůli chřipkové epidemii

Naočkovat se nechala většina obyvatel zařízení, stejně jako personál. Očkování a zákaz návštěv ale nejsou jediná opatření, ke kterým v domově sáhli. „Personál používá ochranné pracovní oblečení, používají jednorázové rukavice a mají k dispozici dezinfekční mýdla a prostředky na ruce v dávkovačích na chodbách,“ popisuje vrchní sestra Iveta Patáková.

O něco více práce mají i uklízečky, musí například dezinfikovat všechny kliky a madla. „Dnes už nám dezinfekce i voní. Byly doby, kdy bylo jen klasické savo nebo lizol, ale to už je historie,“ říká Jan Rotter.

Jesenické Centrum sociálních služeb je zatím jediné v regionu, kde návštěvy do odvolání zakázali. Ostatní sociální zařízení ani nemocnice takový krok zatím nezvažují.

autor: aja
Spustit audio