V chovu kachen v Lánech na Kladensku je další ohnisko ptačí chřipky. Veterináři tam musí utratit přes 10 000 ptáků

26. leden 2023 13:30

Veterináři odhalili v komerčním chovu kachen v Lánech na Kladensku další ohnisko ptačí chřipky, letos jedenácté. Na farmě je 10 100 kachen, veterináři musejí všechny utratit. Kolem ohniska budou vymezena ochranná pásma a vydána mimořádná veterinární opatření, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Chovatel nahlásil krajské veterinární správě úhyn 103 kachen. Vzorky odebrané veterinárními inspektory po vyšetření ukázaly, že se jedná o ptačí chřipku subtypu H5N1.

"Na hospodářství byla přijata opatření s cílem zamezit šíření nákazy. Veškerá drůbež v chovu bude v souladu s legislativou utracena," uvedl Vorlíček.

Podle něj začnou veterináři s utrácením zřejmě v pátek. Státní veterinární správa kvůli šíření ptačí chřipky od loňského 14. prosince zakázala v celém Česku venkovní chov drůbeže.

V Česku se minulý rok objevilo 20 ohnisek nákazy. Na konci roku se potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v ČR, a to ve velkochovu slepic v Brodu nad Tichou na Tachovsku. kde bylo nutné zlikvidovat téměř 750 000 nosnic.

autor: JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio