V chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví přibývá poslední dobou černých skládek

18. červen 2020

S černými skládkami bojují mnohé obce na Olomoucku. Přibylo jich ale taky v chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví. Vedení radnice nedaleké Litovle to příčítá koronaviru. Respektive velkému gruntování, do kterého se mnozí lidé pustili v době volna při pandemii.

S vedoucím stráže Chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví Vladislavem Holcem stojíme v lese přímo před černou skládkou. „Někdo tady kompletně vyklízel, nebo přestavoval barák. Jsou tady matrace, postel, mikrovlnka. Opravdu tady najdete historii celých rodin,“ popisuje Holec.

Podle Holce je mnohem jednodušší vše odvézt do sběrného dvora. „Ten člověk sem musel jet několikrát asi v noci, náročně se tady otáčet s vozíkem, vyhazovat to postupně,“ upřesňuje Holec.

Skládky Správa Litovelského Pomoraví společně s pracovníky obce Štěpánov odklidila, vesnici to ale něco stojí. „Kdybychom měli zaplatit lidi, kteří to mají odklidit, vozidlo, pohonné hmoty, uskladnění odvezeného materiálu, budou to rozhodně desítky tisíc,“ popisuje vedoucí strážník obecní policie Pavel Novotný.

Ve Štěpánově přitom sběrný dvůr je, chybí ale třeba v nedaleké Horce nad Moravou nebo v olomoucké místní části Chomoutov, kde strážník tuší pachatele. „Ve Štěpánově si myslím, že jsou naši občané tak vychovaní, že už všechno vozí do sběrnách dvorů. Pachatelé budou spíš směrem na Olomouc,“ říká Novotný.

Problémy chtějí ve Štěpánově řešit použitím fotopastí. Černé skládky vznikají i v Litovli. „V rámci karantény si lidé udělali pořádek ve svých domácnostech. Opravdu hned po skončení vzniklo velké množství černých skládek. Bylo to nepříjemné, to jsme dlouho nezažili,“ říká nezávislý starosta Litovle Viktor Kohout.

S černými skládkami bojují i v dalších obcích a městech, například v Náměšti na Hané nebo ve Šternberku.

autor: bas
Spustit audio