V depozitáři hranického muzea našli 120 let starý hasičský prapor, ležel tam 60 let

6. říjen 2019

K pokladu přirovnávají dobrovolní hasiči z Hranic původní hedvábný prapor jejich jednotky z roku 1899. Našel se náhodou v depozitáři městského muzea, kde ležel více než půlstoletí. Nález je pro hranické hasiče o to cennější, že si v letošním roce připomínají výročí 145 let od založení svého sboru. Ten patří mezi deset nejstarších jednotek na Moravě.

„V takovém stavu to leželo šedesát let někde v depozitáři, za celou dobu nebyla příležitost k rozbalení,“ říká Dušan Michálek, který má na hranickém městském úřadě na starosti správu všech hasičských jednotek. Teď v bílých rukavicích opatrně vytahuje prapor, který je zabalený v plátně a velkém kusu igelitu.

„Původní šerpa byla k praporu přibalena, když byl 10. 9. 1899 požehnán. V současné době se hasičské prapory takto složitě nevyrábí, hedvábí už se nepoužívá. Svatý Florián, patron všech hasičů, který nesmí na žádném hasičském praporu chybět, je tady opravdu ve výjimečném provedení,“ dodává Michálek.

 „Jsou tu vyobrazeny staré savice, sekyry, hákový žebřík. Vůbec jsme nevěděli, že prapor existuje. Uvažovali jsme o tom, že bychom si prapor pořídili. Bylo to pro nás milé překvapení,“ říká velitel SDH Hranice Tomáš Kopecký.

 „Je to takový impuls k dalšímu rozvoji sborové činnosti, snad i pro další generace,“ doplňuje Mirek Rabel, zástupce velitele. Čas se na stavu praporu výrazně projevil, látka je místy protržená, a tak hasiči chtějí zajistit peníze na jeho restaurování.

Za pět let si budou hasiči v Hranicích připomínat 150. výročí založení sboru. Věří, že zrestaurovaný prapor při oslavách nebude chybět.

autor: kra
Spustit audio