V Dluhonicích by se mělo letos začít s kompenzacemi za stavbu dálnice D1. Co je v investici za 130 milionů?

15. leden 2022

Opravy chodníků, veřejného osvětlení a kulturního domu a taky stavba nové cyklostezky a multifunkčního sportovního areálu. V přerovské místní části Dluhonoci by se měly letos naplno rozjet investice za 130 milionů korun, které tamním obvyvatelům přislíbil stát. Jako odškodnění za to, že nedaleko jejich domů povede nový úsek dálnice D1.

„Dálnice povede přes staré šatny, které se musejí zbourat, neboť je to v přímé kolizi, a bude se stáčet doleva směrem na Předmostí,“ ukazuje předseda místního výboru Oldřich Boráň, který stojí uprostřed fotbalového trávníku ve sportovním areálu v Dluhonicích.

Nový areál dluhonickým sportovcům vybuduje Ředitelství silnic a dálnic, a to na opačném konci této místní části směrem k Rokytnici. „Budou to desítky milionů korun. Chceme nalákat zejména mládež, aby se tam hrála házená, malá kopaná, tenis, zkrátka, aby se tam sportovalo,“ dodává Boráň.

Šéf brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala věří, že výstavba areálu začne už na jaře. „V prosinci jsme otevřeli nabídky. Dostali jsme dvě a jsou v cenové relaci, kterou jsme očekávali, takže v tuto chvíli probíhá výběr zhotovitele. Během čtyř nebo pěti týdnů by měla být podepsána smlouva,“ tvrdí Fiala.

„Dálnice bude cejchem Dluhonic, to v každém případě. Většina občanů Dluhonic si ale uvědomuje, že v této době s tím už nebude pravděpodobně možné nic udělat.“
Oldřich Boráň, předseda výboru Dluhonic

Naplno by se v Dluhonicích jako kompenzace za stavbu dálnice měla rozjet i oprava chodníků včetně parkovacích stání. Navazovat má stavba cyklostezky od Přerova a dokončená je už i projektová dokumentace pro rozvojovou zónu Záhumenní s parcelami pro výstavbu nových rodinných domků.

„Dálnice bude cejchem Dluhonic, to v každém případě. Většina občanů Dluhonic si ale uvědomuje, že v této době s tím už nebude pravděpodobně možné nic udělat,“ konstatuje Boráň.  

Stavbu posledního chybějícího úseku dálnice D1 chce Ředitelství silnic a dálnic zahájit v druhé polovině letošního roku. Otázkou zůstává, zda stanovený termín ještě nezhatí případné další stížnosti nebo žaloby ekologických aktivistů.

autor: kra
Spustit audio